Srpska vlada dala garancije za puštanje Ratka Mladića

Vlada Srbije dala je garancije za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića iz pritvora Haškog suda zbog liječenja, potvrdila je ministrica pravde Nela Kuburović.

“Nije prvi put da Vlada Srbije daje garancije za nekog zbog lijčenja, a Vlada je to i do sada činila”, rekla je Kuburović za Radio televiziju Srbije (RTS).

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a u pritvoru Haškog tribunala je od 2011. godine, kada je uhićen u Srbiji nakon 15 godina skrivanja.

Mladićev pravni zastupnik, odvjetnik Branko Lazić rekao je prije dva dana agenciji Beta da su Mladićevi branitelji dobili garancije, te da očekuju da dobiju lječničku dokumentaciju klijenta iz Pritvorske jedinice Haškog tribunala, a što su tražili prije devet mjeseci.

Haški tribunal je u srijedu objavio da je, suprotno tvrdnjama odbrane Mladića, i optuženiku i njegovim braniteljima dostavio cjelokupnu medicinsku dokumentaciju o bolesti i liječenju u kojem je on podvrgnut u sudskom pritvoru i bolnicama u Haagu.

Krajem rujna, Mladićevi branitelji su sudu uputili hitan zahtjev da im se dostavi cjelovit medicinski dosije branjenika.

Tajništvo Tribunala, u odgovoru na taj zahtjev, precizirao je da je u veljači ove godine cijeli Mladićev medicinski dosije od “četiri registratora” dostavilo, u dva primjerka, i Mladiću i njegovim odvjetničkom timu.