Središnji državni ured pripremio je adekvatan smještaj za sve stradalnike u kontejnerima koji tijekom zimskih mjeseci nemaju primjeren smještaj

Državni tajnik Gordan Hanžek

” Izmjenom zakona o obnovi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje preuzima novi posao na području Banovine a to je stambeno zbrinjavanje stradalnika potresa smještenim u kontejnerskim naseljima. Do danas je Republika Hrvatska osigurala smještaj u 2.200 kontejnera i još tisuću mobilnih jedinica dano je na raspolaganje stradalnicima od potresa iz privatnih donacija ”, izjavio je državni tajnik Gordan Hanžek.

Republiku Hrvatsku je od 28. prosinca 2020. godine pogodio niz razornih potresa. Materijalna šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji, posebice na području Grada Petrinje i okolice je ogromna te su brojne građevine oštećene ili razrušene. Materijalna šteta prijavljena je i na području Karlovačke te Zagrebačke županije.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 04. siječnja 2021., proglašena je katastrofa uzrokovana potresom za područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresima može se provesti i dobavom i montažom privremenih, pokretnih i montažnih objekata, što podrazumijeva najam, kupnju, transport i montažu privremenih, pokretnih i montažnih objekata te druge potrebne radnje za njihovo postavljanje u svrhu privremenog stambenog zbrinjavanja.

Na područjima na kojima je proglašena katastrofa, privremeno stambeno zbrinjavanje u privremenim, pokretnim i montažnim objektima, prema istom Zakonu financira i provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje na temelju popisa i drugih podataka i obavijesti koje su dostavile jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Upravljanje u organiziranim naseljima privremenog smještaja, uključujući i njihovo održavanje, u nadležnosti je jedinica lokalne samouprave na čijem teritoriju se ta naselja nalaze.

U postupku donošenja je Odluka koja se donosi u cilju nastavka aktivnosti radi osiguranja preduvjeta funkcioniranja kontejnerskog smještaja u zimskim uvjetima te osnaženja tima koji radi na terenu prilikom obavljanja poslova kontrole korištenja i izuzimanja od korištenja pokretnih objekata privremenog smještaja (MSJ).

S obzirom da je tim sastavljen od ovlaštenih osoba Središnjeg državnog ureda, načelnika stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave te ovlaštenih pripadnika sustava civilne zaštite, daje se nalog tim osobama da u okviru svojega djelovanja a po utvrđenju relevantnih činjenica izuzimaju od korištenja objekte za privremeni smještaj (MSJ) ukoliko prilikom kontrola i obilaska ili na drugi način utvrde da se objekt privremenog smještaja ne koristi, da se objekt privremenog smještaja ne koristi u svrhu za koju je dodijeljen ili se istom nanosi šteta nemarnim postupanjem korisnika, da je objekt radi kojeg je dodijeljen objekt privremenog smještaja obnovljen, da je korisnik privremenog smještaja ostvario pravo na sufinanciranje najamnine, privremeni smještaj u objektu u vlasništvu Republike Hrvatske ili drugi odgovarajući smještaj ili postoji drugi razlog radi kojeg se ocijeni da je objekt potrebno izuzeti.

” Nažalost mnogi su naši stanovnici u kontejnerskim naseljima i kontejnerima. Teška je situacija sada kada dolazi zima. Međutim, redovito, gotovo svakodnevno pozivamo ljude koji nisu u adekvatnim prostorima i uvjetima te koji nemaju mogućnost za boravak tijekom zime u tim kontejnerima da se jave u Središnji državni ured kako bi im država pronašla adekvatan tj. primjeren smještaj za ovo doba godine ”, istaknula je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Na istu temu očitovao se i državni tajnik Hanžek koji je rekao da je s jedinicama lokalne samouprave njegov Ured napravio inventuru svih stradalnika koji su smješteni u kontejnerima. Kroz tu inventuru stanja dobili su što u konačnici žele stradalnici koji ne osjećaju sigurnost boravka u kontejneru tijekom zimskih mjeseci.

U zamjenu Središnji državni ured im je pripremio adekvatan smještaj koji su iskomunicirali zajedno sa svakim stradalnikom i kojim će tijekom zimskih mjeseci osigurati kvalitetan, topliji i sigurniji smještaj.

Sa današnjim danom broj zaprimljenih zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu je sveukupno 7 858. Prema posljednjim informacijama, u rad je uvedeno 1 410 izvoditelja a završeno je 800 kuća.