Središnja godišnja svečanost Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova u Zagrebu

Večeras se u zagrebačkoj katedrali održala svečanost primanja (akreditacije) uglednih vinogradara, vinara, poduzetnika i osoba iz javnog i crkvenog života u viteške pripravnike, te promaknuća (intronizacije) u stupanj viteških savjetnika i viteških sudaca Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova, Europskog vinskog viteškog reda – Konzulat Hrvatska.

Primanju i ustoličenju te promaknuću članova nazočni su bili i predstavnici Europskog vinskog viteškog reda.

Odlukom Senata Europskog vinskog viteškog reda 2002. g. utemeljen je Hrvatski viteški konzulat 3. studenog 2002. godine u svetištu Sv. Mati Slobode u Zagrebu. Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova okuplja dvjestotinjak štovatelja vina, među kojima nisu samo poznati vinari i vinogradari i enolozi nego i brojne javne ličnosti.

Vitezovi se zauzimaju za promicanje vinske kulture, znanstveni, istraživački i stručni rad u vinarstvu i vinogradarstvu te kulturu pijenja vina, ali i za temeljne kršćanske vrednote.


Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. g. u Željeznom, (Eisenstadt) u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji, a sve u slavu vinu i slavu Bogu i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1468. g. Hrvatski konzulat dio je europske asocijacije s 5300 ljudi iz 28 zemalja, ciljevi ove europske asocijacije su unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na kulturnoj osnovi.

Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova. Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: “Tek kad svladaš zavist i počinješ se zalagati za druge, biti ćeš istinski viteški čovjek”.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, mr.sc. Andreja Plenkovića na ovoj srednjoeuropskoj priredbi bio je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.