Srebro i dvije bronce za hrvatske juniore u plivanju perajama i brzinskom ronjenju u Litvi

Početkom ovog tjedna naši najbolji juniorski reprezentativci u plivanju perajama i brzinskom ronjenju uspeli su se na pobjednička postolja i ostvarili nove državne rekorde na Europskom prvenstvu u Klaipedi, Litva, koje se održalo od 25. lipnja do 1. srpnja 2024. godine. Iako su plivali i ronili protiv najboljih juniora Europe, uspjeli su se izboriti za medalje i ostvariti impresivne rezultate:

Viktor Lovreković osvojio je srebrnu medalju u disciplini 1500 m PP, postavivši novi juniorski i seniorski državni rekord. Također je osvojio broncu na 400 m PP, uz novi juniorski i seniorski rekord, dok je u disciplini 200 m PP zauzeo četvrto mjesto, postigavši također novi juniorski i seniorski rekord.

Lana Kruljac osvojila je brončanu medalju na 800 m PP, postavivši novi juniorski državni rekord. Osvojila je i peto mjesto na 400 m PP, uz novi juniorski rekord, te šesto mjesto na 200 m PP, također uz novi juniorski rekord.

Dora Geršak ostvarila je deseto mjesto na 400 m BF, dvadeseto mjesto na 50 m BF, osamnaesto mjesto na 100 m BF i petnaesto mjesto na 200 m BF.

Osim ostvarenih rezultata, sportaši su pokazali da se predanim radom i treniranjem, unatoč školskim obvezama, može postići vrhunske rezultate. Izbornik HRS-a, Valentino Rajković, i trener reprezentacije, Marko Đurić, komentirali su uspon hrvatske juniorske reprezentacije u europski vrh plivanja perajama i brzinskog ronjenja.

„Ako uzmemo u obzir sve postignuto na ovom natjecanju u Litvi i usporedimo ga sa zadnjim natjecanjem u Poljskoj, vidljiv je značajan napredak u rezultatima. To prvenstveno možemo zahvaliti predanom radu sportaša i njihovih klubskih trenera prema planu i programu HRS-a. Ovi uspjesi dokazuju da antropometrijske karakteristike nisu presudne za postizanje uspjeha u ovom sportu, što omogućuje većem broju osoba da se bave plivanjem perajama i brzinskim ronjenjem. U cilju daljnjeg razvoja plivanja perajama i brzinskog ronjenja, Hrvatski ronilački savez uskoro će u suradnji s Olimpijskom akademijom HOO-a započeti školovanje novih trenera“, rekao je Rajković.

Marko Đurić nadodao je: „Prije dvije godine najavio sam vrhunska postignuća, i kao što vidite, ista su se ostvarila. Očekujemo još bolje rezultate u narednim godinama.“

N