Srbijanski turisti navalili na Hrvatsku, troše čak 95 € dnevno

Po izviješćima koja prenosi eVisitor, do srpnja ove godine zabilježeno je 97.487 dolazaka te 599.035 noćenja s tržišta Srbije.

U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, riječ je o porastu od 12 posto u dolascima te gotovo 20 posto u noćenjima.

Većina srbijanskih gostiju posjećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, a top destinacije su im Rovinj, Zagreb i Pula.

Ako borave u hotelima, najčešće odlaze u Zagreb, Opatiju i Rovinj, ako se odluče za kamp biraju Rovinj, Jelsu i Vrsar, a u privatnom smještaju najviše odsjedaju u Rovinju, Makarskoj i Crikvenici. Zanimljivo je da se gotovo 45 posto noćenja s tržišta Srbije ostvaruje u nekomercijalnom segmentu, dakle riječ je o takozvanim vikendašima koji na odmor dolaze u Obrovac, Benkovac i Rovinj.

Ugostiteljski djelatnici uvijek rado ističu goste iz Srbije kao jedne od najboljih koji za dobru hranu i vino ne pitaju koliko košta. To dokazuju i podaci o potrošnji na odmoru, prema kojima Srbi u Hrvatskoj u prosjeku troše 95,03 eura dnevno, što je više od prosjeka ovim istraživanjem obuhvaćenih dvadesetak tržišta, a koje iznosi 78,77 eura.

Posljednjih godina i sve više Hrvata odlazi u Beograd, pa je lani Srbiju posjetilo više od 80 tisuća naših građana. Motivi su uglavnom poslovni i turistički, stoga je i potrošnja znatno veća.

Srbija također želi uzeti svoj dio kolača u turističkom svijetu, pa tamošnji mediji ističu kako im se događa pravi turistički bum, prenosi Novi list.