Srbijanski ministar kaže da je Vučićev posjet Hrvatskoj “rizičan”

faH

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u nedjelju da je predstojeći posjet srbijanskog predsjednika Hrvatskoj “rizičan”, a objavljivanje trase njegova kretanja nazvao je “neuobičajenom praksom”.

Aleksandar Vučić stiže u ponedjeljak u nekoliko puta odgađani posjet Hrvatskoj, u vrijeme napetih odnosa između dviju država opterećenih teškim naslijeđem rata 1990-tih i osjetjlivim temama iz Drugog svjetskog rata.

Stafanović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako je “od početka puno problematičnih stvari u vezi sa tim posjetom”.

“Stvara se užasna atmosfera, vidjeli ste tko se sve u hrvatskoj javnosti oglašava o našem predsjedniku, koji je kriv zato što je rekao jednu rečenicu – da ne bi savjetovao da ratna odšteta bude tema”, rekao je potpredsjednik vlade Stefanović.

Naglasio je kako Vučić “neće dati da neko ponižava Srbiju”. “Zbog jedne rečenice proglašavaju ga četnikom, iako nikakav četnik nikada nije bio, proglašavaju ga nekakvim zločincem, čovjek nije počinio nikakav zločin”, ocjenio je Stefanović.

Pojasnio je zašto misli da je posjet Vučića Hrvatskoj rizičan. “Ne kažem da zemlja domaćin nema instrumente da rizik bude manji, ali se jednostavno potiče netrpeljivost i mržnja. I onda imate situaciju da, uz atmosferu koju stvarate, dozvolite da se ljudi okupljaju na tim mjestima gde će Vučić biti. To vam je kao da prizivate da se dogodi neko čudo, daleko bilo”, kaže srbijanski ministar.

Na pitanje razmatra li predsjednik mogućnost otkazivanja ili odgode posjeta, Vučićev čovjek od povjerenja u Srpskoj naprednoj stranci ustvrdio je kako “on (Vučić) nije čovjek koji razmišlja o sigurnosnom aspektu”.

“Teško mi je s njime o tome razgovarati. On kaže ‘Moj posao je graditi mir u regiji, boriti se za interese Srba, za dobre odnose između Srbije i Hrvatske, hoću svojim odlaskom napraviti nešto novo, postići neki napredak'” rekao je Stefanović. (H)