Srbija, Rumunjska, Bugarska i Grčka spremaju kandidaturu za europsko i svjetsko nogometno prvenstvo

Srbija, Bugarska, Rumunjska i Grčka postigle su danas u Beogradu dogovor o zajedničkoj kandidaturi za organiziranje Europskog prvenstva u nogometu 2028. i Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, priopćio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Odlučili smo osnovati Inicijalni organizacijski odbor od 16 ljudi – po četiri iz svake države, sa željom i nadom da se zajedno kandidiramo za organiziranje Europskog i Svjetskog prvenstva u nogometu“, rekao je Vučić novinarima poslije sastanka Visokog vijeća za suradnju Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunjske.

“U 2019. godini počinjemo gradnju nacionalnog stadiona i još nekoliko stadiona u gradovima u Srbiji”, najavio je Vučić na tiskovnoj konferenciji nakon kvadrilaterle s premijerima Rumunjske, Bugarske i Grčke u Beogradu, uz nazočnost ministara sporta i predsjednika nogometnih saveza.

Vučić je rekao da je na sastanku sa predsjednicima vlada Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Tziprasom i Rumunije Viorikom Dancilom razgovarano o završetku autocesta ka Makedoniji i Bugarskoj, te o unapređenju željezničkog prometa ka Makedoniji i Grčkoj i gradnji autoceste preko Vršca do Temišvara.

Premijerka Rumunjske Viorika Dancila poručila je da će njezina zemlja, kad preuzme predsjedanje EU, posebnu pozornost posvetiti području Zapadnog Balkana i naglasila da Rumunjska podržava europski put Srbije, na kojem će Bukurešt Beogradu biti potpora u zatvaranju otvorenih pregovaračkih poglavlja i u otvaranju novih.

Premijer Bugarske Bojko Borisov ocijenio je da četiri zemlje regije imaju velike potencijale koje trebaju iskoristiti.

On je rekao kako Bugarska i Grčka napreduju u infrastrukturnom povezivanju, te da bi u naredne dvije godine trebala biti završena posljednja dionica autoceste do granice sa Srbijom.

Grčki premijer Aleksis Tzipras predočio je da se Bugarska tijekom svog predsjedanja EU okrenula solunskim ciljevima za proširenje i vratila Balkan u fokus EU, a nada se – kako kaže – da će to činiti i Rumunjska.

Proširenje i proces pristupanja Zapadnog Balkana EU ključni su prioriteti za rumunjsko predsjedanje. Istaknuli smo značaj pristupanja Srbije EU koja mora donijeti pozitivne odluke za ljude na Balkanu, a ne da govori sa pozicije straha, rekao je grčki premijer, sugerirajući  da zemlje na Balkanu moraju surađivati, ali moraju i ispuniti obveze i funkcionirati sukladno europskim stečevinama, osigurati vladavinu prava i poštivati međunarodno pravo.

„Držimo da Srbija ispunjava ove kriterije, a da druge države moraju pratiti taj put“, istaknuo je grčki premiejr.

Sljedeći sastanak kvadritalerale – predsjednika Srbije i premijera Bugarske, Grčke i Rumunjske bit će, kako je danas najavljeno, održan u Rumunjskoj, u vrijeme njezina europredsjedanja. (h)