Srbija prijeti arbitražom ako CEFTA ne riješi problem spornih kosovskih pristojba

Vlada Srbije zaprijetila je u utorak tužbom Stalnom arbitražnom sudu u Den Haagu (PCA) ako CEFTA u okviru svojih regulatornih tijela u roku od 90 dana ne riješi problem spornih taksi koje je Priština uvela za robu iz Srbije i BiH.

Predsjednica Vlade Ana Brnabić priopćila je u utorak da je tajništvu Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) uputila formalni zahtjev za izravne konzultacije u okviru Zajedničkog odbora CEFTA-e, kako bi se riješio problem nastao nametanjem taksa od 100 posto na srpske proizvode, čim je službena Priština prekršila regionalni sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).

“Od kada prime zahtjev, imaju rok od 90 kalendarskih dana da riješe taj problem kroz izravne konzultacije u okviru Odbora CEFTA-e”, rekla je Brnabić novinarima u vladi Srbije.

Ako taj problem s Prištinom ne bude riješen za 90 dana, Srbija će pokrenuti postupak pred Stalnim arbitražnim sudom u Den Haagu, rekla je Brnabić i naglasila da Srbija, kao strana koja potpuno poštuje sporazum CEFTA, očekuje brzu reakciju tajništva te organizacije.

Brnabić je poručila i da će Srbija nastaviti boriti se protiv kršenja međunarodnih ugovora te “neće nasjedati na provokacije, niti uvoditi protumjere”.

Srbija će nastaviti surađivati s partnerima u regiji, poglavito s BiH, kojoj je Priština također uvela takse od 100 posto, kako bi se stvari čim prije prije vratile u normalu i “izbjegla humanitarna kriza na Kosovu i Metohiji”.

Brnabić je time praktički ponovila današnje poruke šefova diplomacije Srbije i Bosne i Hercegovine Ivice Dačića i Igora Crnatka koji su, poslije sastanka u Beogradu, istaknuli da će Srbija i BiH nastupati zajedno jer je “narušena jedna od temeljnih sloboda EU – zajednički ekonomski prostor”.

Srbija je svoj zahtijev uputila i Misiji UN na Kosovu (UNMIK), koja je u ime kosovskih vlasti potpisnik sporazuma CEFTA za teritorij Kosova, te glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu.