SRAMOTNO: Gdje su sad Izrael i hitna reakcija države kada gori Dalmacija?

Vedran Morin

Šokantna je činjenica kako je izostala munjevita reakcija državnog vrha, odnosno predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako bi se hitno sanirala šumska požarišta koja haraju Dalmacijom.

Naime, uloga predsjednice Republike Hrvatske u ovim teškim trenucima dok vatra guta kuće na jugu Hrvatske je brza reakcija kako bi se čim prije zaustavilo širenje buktinje. Jedna od mogućnosti kako bi se zaustavilo širenje vatrene stihije svakako je i protuusluga Države Izrael.

Podsjetimo, u studenome prošle godine, brzom reakcijom Vlade RH u ekspresno održanoj telefonskoj sjednici Hrvatska je odobrila te zatim Izraelu poslala pomoć u gašenju požara poslavši dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Jučer i danas, 17. i 18. srpnja, u trenucima dok su stradavali brojni domovi nema hitne sjednice Vlade, niti pomoći Države Izrael.

Još manje je Predsjednica, koja ima sve ovlasti u ovom izvanrednom stanju, poslala poziv u pomoć susjednim zemljama, posebice članicama Europske unije. To je krajnje poražavajuće, nehumano, šokantno i sramotno!

Nećemo propustiti priliku i ovim putem pohvaliti sve snage koje sudjeluju u gašenju požara. Oni su naši junaci koji riskiraju svoje živote ulažeći svu svoju snagu kako bi se spasile kuće i spriječila još veća šteta, te se zaustavilo širenje požara.

Vedran Morin