Giani Rossanda

Davnog 15. rujna 2018. godine bio je dan kad je Uljanik Grupa isplatila punu plaću svim svojim radnicima.

Većina radnika Uljanik Brodogradilišta nisu još dobili ni punu plaću za rujan prošle godine, ali zato su Veljko Grbac i Marinko Brgić, bivši članovi tročlane Uprave Uljanika d.d. dobili sve preostale i k tomu pune plaće do kraja 2018. godine, a Gianni Rossanda, bivši šef Uprave Uljanika d.d. čak je dobio punu plaću i za siječanj ove godine kada je otišao iz tvrtke, piše Glas Istre.

Treba dodati da su njih trojica među glavnim osumnjičenima za zloporabu u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u aferi Uljanik, a nedavno su pušteni iz pritvora.

Po pisanju medija Rossandi “kapnulo” oko 160.000 kuna za četiri mjeseca jer mu je mjesečna neto plaća bila oko 40.000 kuna.

Zadnji dan kad je Uljanik Grupa isplatila punu plaću svim svojim radnicima bio je 15. rujna 2018. godine i tada im je isplaćena plaća za kolovoz. Otada pa do početka ovoga mjeseca kada je na Trgovačkom sudu u Pazinu donesena odluka o otvaranju stečaja u pulskom brodogradilištu, radnici su bili bez plaće. Računi gotovo svih društava bili su blokirani milijunskim ovrhama.

Izuzev minimalca, koji je posredstvom Agencije za osiguranje radničkih potraživanja svima isplaćen za rujan, listopad i studeni, plaće su mogle stići samo preko ZPN obrazaca (zahtjev za prisilnu naplatu), ovršnog dokumenta kojeg su Uljanikova društva početkom svakog mjeseca, temeljem zakonske obaveze, predavala FINI zbog nemogućnosti isplate plaća, piše Glas Istre. Radi se o zahtjevu za provedbu ovrhe nad vlastitim novčanim sredstvima za iznos obračuna neisplaćene plaće, uvećanog za zakonsku zateznu kamatu.