Sramota i podlost: U Konzumu prodaju egipatski krumpir pod etiketom “međimurskog”

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Koja sramota, podlost i obmana a sve u svrhu financijske dobiti.
Naime, u tržišnoj borbi iz dana u dan na policama trgovačkih centara možemo naiće na brojne proizvode sa istaknutom etiketom “Hrvatsko”, dok je istina posve drugačija.

Podvaljuju nam sve i svašta, od krumpira, graha, češnjaka, povrća, pri čemu je nerijetko upitan datum valjanosti odnosno roka upotrebe.

Osim što se godinama diljem Lijepe naše prodavao krumpir iz Egipta, Poljske, Mađarske pod etiketom “Lički krumpir”, sada je na vidjelo isplivala još jedna prijevara koju ne da treba osuditi nego za taj, blago rečeno propust, namjernu podvalu, “teško” kazniti odgovorne za podmetanje, prijevaru i podlost.

U KONZUMU se prodaje pakovanje od 2,5 kg krumpira pripremljenog za prženje ili pečenje, na kojemu piše da je taj krumpir “međimurski”. Riječ je o proizvodu tvrtke Dodlek-agro.

Iako na deklaraciji jasno piše da krumpir nije međimurski nego da je uvezen iz Egipta, kupci su dovedeni u zabludu jer misle da kupuju domaći krumpir, tako da je tu riječ o prijevari.

“To se ne smije raditi! Naš međimurski krumpir još nije brendiran pa udruga tvrtku ne može teretiti zbog toga. No očito je riječ o zavaravanju potrošača i krivotvorenju podataka, zbog čega bi trebala reagirati i inspekcija”, kaže Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. 

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju kako sva pretpakirana ili zapakirana hrana mora biti označena sukladno zahtjevima propisanim Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani te drugim posebnim propisima koji se odnose na određenu hranu. Sve informacije na hrani, obvezne i dobrovoljne, moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču. Također ne smiju biti obmanjujuće, između ostalog i glede podrijetla hrane.

Inače, naziv “Međimurski krumpir/Međimurski kalamper” trenutačno je u postupku zaštite kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, prenosi Večernji.