Spreman 24. Maraton lađa na Neretvi u skladu s epidemiološkim mjerama

U skladu s epidemiološkim mjerama sve je spremno za subotnji 24. Maraton lađa na Neretvi na kojemu će 35 posada veslati 22,5 kilometara dugu rutu od Metkovića do Ploča, istaknuli su u petak iz Udruge lađara Neretve, organizatora ovog natjecanja.

Tajnik te udruge Hrvoje Lazarević izjavio je u petak da se na natjecanje prvo prijavilo 36 posada, ali je posada Stabilne II odustala zato što je jedan član pozitivan na covid infekciju.

Kazao je da su među ovogodišnjim sudionicima Maratona 23 posade iz doline Neretve te deset iz drugih dijelova Hrvatske, kao i po jedna posada iz Mostara (BiH) i Sombora (Srbija).

Lazarević je naglasio da se i ovogodišnji Maraton lađa održava po uputama za pridržavanje epidemioloških mjera te su građani pozvani da se ne okupljaju u većem broju na startu u Metkoviću i cilju u Pločama.

Građani Maraton mogu pratiti i u izravnom televizijskom prijenosu, napomenuo je Lazarević.

Iz udruge su rekli i da će zbog epidemioloških mjera zapovjedni brod, koji plovidbom prati Maraton na Neretvi, biti manji nego ranijih godina, a ne očekuje se dolazak državnog vrha.

Inače, pokrovitelj 24. Maratona lađa na Neretvi je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci tradicijskih autohtonih plovila u dolini Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu.

Start maratona je ispod Lučkog mosta u Metkoviću te dalje nizvodno rijekom Neretvom kroz mjesta: Kula Norinska – Krvavac – Opuzen – Komin – Banja – Šarić Struga – Rogotin – Čeveljuša – Stablina – Ploče. Dužina rute je 22.500 metara.