Sporazum o suradnji između HGK i komore grada Moskve

HRT

Više od 300 predstavnika ruskih i oko 90 hrvatskih tvrtki sudjelovalo je na Rusko-hrvatskome gospodarskom forumu u Moskvi u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), u sklopu službenoga posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji, gdje je potpisan i Sporazum o suradnji između HGK i Moskovske trgovačko-industrijske komore.

Ovaj posjet otvara novu stranicu u odnosima naših dviju zemalja, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović citirajući predsjednika Vlade Rusije Dimitrija Anatoljeviča Medvedjeva s ranije održanoga sastanka.

Dodao je da je rast hrvatskoga izvoza u Rusiju od 10% u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani dobar pokazatelj stabilizacije poslovanja nakon sankcija čijem će unaprjeđenju, kako kaže, pridonijeti i potpisani Sporazum.

Predsjednik HGK podsjetio je da je Komora prepoznala važnost tržišta Ruske Federacije te 2010. otvorila predstavništvo u Moskvi, koje je odigralo značajnu ulogu u sklapanju poslova između brojnih hrvatskih i ruskih tvrtki.

Predsjednik Putin i ja smo postigli dogovore u kojem smjeru želimo razvijati naše bilateralne odnose. Potpisani sporazumi bit će nove okolnosti za našu gospodarsku suradnju, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i dodala da povećanje izvoza hrvatskih proizvoda ostaje prioritet u daljnjemu razvoju gospodarskih odnosa.

Istaknula je da njezin dolazak na gospodarski forum potvrđuje snažnu želju Hrvatske za još bližim gospodarskim vezama Hrvatske i Rusije koje ove godine slave 25. obljetnicu gospodarske suradnje.

Predsjednica Kitarović podsjetila je i da su se međusobna ulaganja približila iznosu od pola milijarde eura, a kao najperspektivnija područja pokazala su se energetika i turizam u Hrvatskoj te automobilska industrija u Rusiji. Upozorila je da robna razmjena oscilira i ne odražava stvarne potencijale.

Predsjednica RH je ovim dolaskom napravila mudar politički potez, ovo će poprimiti novu dinamiku u našoj gospodarskoj suradnji, rekao je ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Sarvarovič Azimov i istaknuo da vjeruje u svijetlu budućnost naših odnosa.

Veleposlanik Hrvatske u Rusiji Tonči Staničić kazao je da su odlični rezultati političkoga posjeta znak nove faze u rusko-hrvatskim gospodarskim odnosima koje smo dugo čekali i kojima se vraćamo na pozicije na kojima smo bili prije mnogo godina.

Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Sergej Nikolajevič Katirin rekao je da ćemo vratiti gospodarsku suradnju na razinu prije krize već do kraja ove godine, ali je i povećati. Vladimir Pučkov, ruski ministar za izvanredne situacije i supredsjedatelj međuvladine komisije za trgovinsko-industrijsku i znanstveno-tehničku suradnju između RH i RF, rekao je da je Hrvatska je jedan od najvažnijih ruskih partnera na Balkanu.

Hrvatska je posljednjih godina u Rusiju najviše izvozila lijekove, kemijske proizvode, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Dosadašnje aktivnosti hrvatskih tvrtki u Ruskoj Federaciji ostvarile su primjerice AD Plastik, Podravka, JGL, Atlantic Grupa, Končar i Sardina.

Prema podacima HNB-a Rusija je od 1993. do kraja 2016. u Hrvatsku uložila 390,5 milijuna eura, čime zauzima četrnaesto mjesto po visini inozemnih ulaganja u RH. U istom je razdoblju iz Hrvatske u Rusiju uložen 101 milijun eura i prema tim pokazateljima Rusija je Hrvatskoj na šestomu mjestu po obujmu ukupnih ulaganja u inozemstvo.