Spomen na 402 djevojčice i dječaka poginulih u Domovinskom ratu

Izvor: Grad Slavonski Brod

Slavonski Brod danas se prisjeća jednog od najtežih i najžalosnijih dana tijekom Domovinskog rata kada je, kao posljedica neprijateljskog zračnog napada, 3. svibnja 1992. godine 16 građana izgubilo svoje živote, a 60 ih je ranjeno. Istoga dana prije 31 godinu u Kuhačevoj ulici na jednu od obiteljskih kuća pala je tzv. „krmača“ od čije je eksplozije poginulo šestero djece od kojih je najmlađe dijete imalo samo 20 mjeseci.

U znak sjećanja na poginulu djecu, kao i na sve nevine žrtve rata, danas je održana sveta misa u kapeli sv. Ane u Tvrđavi Brod, a potom su položeni vijenci i upaljene svijeće kod spomenika „Djevojčica“ i kod spomenika poginulim braniteljima kod Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić Mažuranić“.

Obilježavanju 31. obljetnice stradanja u Slavonskom Brodu pod nazivom „Sjećamo ih se s ponosom i tugom“ u organizaciji Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Brodsko-posavske županije i Udruge koordinacije branitelja priključili su se uime Grada Slavonskog Broda zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača i gradski vijećnik Domagoj Aračić.

Za vrijeme Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj ubijeno je 402 djece od čega 28 njih u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima među najpogođenijim gradovima u Republici Hrvatskoj. Život ih je najviše izgubilo upravo tijekom svibnja 1992. godine, a za ova stradanja i zločine do danas nitko nije odgovarao.