Splitsko-dalmatinski župan primio zlatne rukometaše

Svjetske prvake u rukometu za gluhe sa područja Splitsko-dalmatinske županije u petak je primio župan Blaženko Boban, čestitavši im na uspjehu kojega su postigli u Brazilu.

Župan Boban je primio Maria Bašića, Petra Jukića, Olivera Lušića, Iliju Peraka, Matea Peraka, Jakova Previšića,  Marjana Turkovića i vođu rukometaša Marija Lušića koji su na Svjetskom prvenstvu za gluhe 21. srpnja osvojili zlatnu medalju. Uz njih je bio i Miro Opačak, tajnik Sportske udruge Splitsko-dalmatinske županije, župan je ovu prigodu iskoristio da podsjeti kako im je to drugo uzastopno zlato na svjetskom prvenstvu zbog čega svi moramo biti ponosni na naše sportaše.
“Srpanj i kolovoz ove godine je ljeto ponosa Hrvatske u sportskim rezultatima, a kada bi tako bilo i na demografskom i gospodarskom polju gdje bi nam bio kraj. Vaše zlato duplo više sjaji jer nemamo nacionalne lige i jer u Hrvatskoj imamo svega 40 gluhih koji se bave rukometom. Čovjek ne može nego biti ponosan. Vaš je uspjeh grandiozan i treba nam biti vodilja u našim dnevnim aktivnostima”, kazao je župan Boban.
Otkrio je da su mu igrači u razgovoru rekli kako su do medalje stigli zbog upornosti, ljubavi, zajedništva i sloge na što je on odgovorio da taj njihov govor često treba emitirati i prikazivati kako bi došlo do svijesti svih drugih u Hrvatskoj koji obnašaju određene dužnosti u gospodarstvu, politici ili demografiji. Obećao je kako će ta županija svjetskim prvacima u rukometu za gluhe i dalje biti potpora i to veća nego do sada jer jedna trećina igrača dolazi upravo iz Splitsko-dalmatinske županije koja je okosnica reprezentacije.
Najavio je da će razgovarati sa premijerom Andrejom Plenkovićem i državnom tajnicom Središnjeg ureda za šport Janicom Kostelić kako bi se u tom uredu zaposlila osoba koja bi po Hrvatskoj animirala gluhu djecu da se bave sportom. Zahvalio je zlatnim igračima koji su mu poklonili rukometnu loptu sa svim potpisima.
Standardni igrač reprezentacije Hrvatske za gluhe Petar Jukić je izjavio da su im pobjeda i zlatna medalja velika čast i poticaj za ubuduće. Zahvalio se i splitskom Športskom savezu gluhih, kao i igračima koje je nazvao “pravom familijom što je recept za uspjeh”. (H)