Splitsko-dalmatinski HDZ: Tunel Ravča- Drvenik gradit će se novcem EU fondova

Konferencija za medije HDZ-a na Ravči

Vodstvo splitsko- dalmatinskog HDZ-a u subotu je odbacilo poruke s prosvjednog skupa na kojem su prosvjednici tražili nastavak radova na spojnoj cesti Ravča-Drvenik te poručilo da će se projekt, procijenjen na 740 milijuna kuna, graditi iz fondova Europske unije.

“Tunel Ravča-Drvenik dužine je oko pet kilometra i to HDZ-ov projekt, za koji smo lokacijsku dozvolu ishodili još 2008., a čija je procijenjena vrijednost 740 milijuna kuna. Mi ćemo izgraditi taj tunel iz sredstava Europske unije u sljedećem financijskom razdoblju Unije,” rekao je predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader na izvanrednoj konfekciji za novinare u Ravči nakon današnjeg prosvjeda na kojem su sudjelovali gradonačelnici Vrgorca Ante Pranić, Jelse Nikša Peronja i Gradca Matko Burić.

Prosvjed je, kako je rekao Sanader, demokratsko pravo, ali današnji prosvjed organizirali su “SDP-ovi gradonačelnici kako bi pomogli vrgoračkom Mostu”, čiji je gradonačelnik Pranić član, za sljedeće lokalne izbore za mjesne odbore u Vrgorcu koji će se održati 10. veljače. 

“SDP-ovi gradonačelnici, koji ne mogu asfaltirati igralište u svojim mjestima, došli su danas na prosvjed najavljujući da će dovesti bagere i početi prokopavati tunel. Svima je jasno da je to zbog skorašnjih izbora za mjesne odbore na vrgoračkom području,” dodao je  je Sanader.

Odgovarajući na novinarska pitanja koja su se odnosila na zastoj u izgradnji tog tunela za koji od 2008. ima lokacijsku dozvolu, Sanader je rekao da je SDP-ova Vlada 2011. zaustavila taj projekt.

“Kad se HDZ vratio na vlast obnovili smo aktivnosti za projekt tunela Ravča-Drvenik, prošle godine smo pokrenuli izradu studije izvodivosti koja će biti završen do kraja ove godine i data na uvid stanovništvu splitsko-dalmatinske županije, a nakon doga će kompletirati dokumentaciju potrebnu za kandidiranje ovog projekta za financiranje sredstvima iz fondova EU-” istaknuo je Sanader.

Sanader: Stojimo uz projekt, ali ne može se izgraditi za dvije godine 

“Realizirat ćemo ovaj projekt i čvrsto stojimo uza njega, ali nećemo obmanjivati ljude da se taj tunel može izgraditi za dvije godine. Mi ne ležemo, lažu oni koji su danas organizirali prosvjed”, rekao je te podsjetio kako je već izgrađen i nadvožnjak uz obližnju autocestu.

Na pitanje je li HDZ-u prioritetniji tunel Ravča-Drvenik ili tunel kroz Kozjak, Sanader je odgovorio da ta dva tunele ne treba uspoređivati jer su jednako važna.

Također je rekao kako je tunel Ravča-Drvenik jedan od strateških projekata HDZ-ove Vlade u sklopu kojeg će se graditi i luke u Gradcu i Sućuraju na Hvaru kako bi se taj otok prometno povezao s kopnom.

HDZ-ov saborski zastupnik Ante Bačić je istaknuo kako je na dvama prošlogodišnjim sjednicama Vlade RH održanim u splitsko-dalmatinskoj županiji, to jest u Split i na Hvaru, razmatran i tunel Ravča-Drvenik.

Prijetnju gradonačelnika blokadom prometnice tijekom turističke sezone ne bi li ubrzali izgradnju tunela ocijenio je neodgovornom.