Splitski SDP: Zahtjev za dodatnim mjerenjima zraka na Karepovcu je legitiman i potreban

Hina

Uoči sastanka s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, iz splitskog SDP-a u četvrtak su poručili kako je njihov zahtjev da se utvrdi treba li provoditi dodatna mjerenja kvalitete zraka na Karepovcu legitiman i potreban.

“Izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka o Karepovcu u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji u kojoj kaže da ‘postoji mnogo toga što se trenutno ne mjeri, no pitanje je treba li uvoditi dodatne parametre i je li njihovo prisustvo vjerojatno ili nije’ potvrđuje da je zahtjev SDP-a Split da se utvrdi treba li provoditi dodatna mjerenja kvalitete zraka na Karepovcu kako bismo bili sigurni da nisu ugroženi život i zdravlje ljudi legitiman i potreban”, priopćio je splitski SDP-a.

U priopćenju napominju kako ravnatelj Capak spominje mogućnost potrebe mjerenja hlapljivih ugljikovodika ili nemetanskih hlapljivih ugljikovodika kojih ima više vrsta, te opcije kontinuiranog ili povremenog mjerenja, te navodi da je važno da se uvođenje mjerenja razmotri sa stručne strane.

SDP Split zatražio je da se utvrdi jesu li sadašnja mjerenja dovoljna da, ako su pokazatelji unutar graničnih vrijednosti, građani mogu sasvim sigurno utvrditi da je zrak koji udišu neupitno kvalitetan i da emisije plinova s Karepovca nisu opasne po zdravlje i život.

“Ako ta mjerenja nisu dovoljna, onda je nužno utvrditi koja su sve dodatna mjerenja potrebna”, ističu te dodaju kako se, osim emisija u zrak, to se odnosi i na emisije u tlo i vodu.

Iz splitskog SDP-a odgovor očekuju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike i najavili su kako će ga danas ponovno zatražiti na sastanku s ministrom Tomislavom Ćorićem. (Hina)