Splitski KBC proslavio svoj dan

Svečanom sjednicom Upravnog vijeća u utorak je splitski Klinički bolnički centar proslavio svoj dan, a ravnatelj Julije Meštrović tom je prigodom u govoru istaknuo da na potezu od Trsta do Atene, Zagreba i Barija nema veće zdravstvene ustanove s 4100 zaposlenih, većinom medicinskog osoblja.

Istaknuo je da je u iznimno zahtjevnim vremenima posljednjih godina bolnica uspjela funkcionirati i svim pacijentima ponuditi potrebnu skrb u respiracijskom centru, na intenzivnom liječenju i u svim drugim klinikama.

KBC Split strateški je važan zbog položaja, ali jednako tako jer se ovdje rađa najviše djece u Hrvatskoj, rekao je dr. Meštrović

BC se brine o zdravlju 20-ak posto građana Hrvatske, a ljeti o milijun i pol ljudi.

Ravnatelj smatra da su u pandemiji sjajno funkcionirali, premještali i vraćali odjele te uspostavili tim za covid, na čemu je zahvalio svojim kolegama i medicinskim sestrama koji su, kako je rekao, radili nesebično, otvoreno i lojalno svojoj ustanovi i građanima, te su svi zajedno uspjeli sačuvati sustav u izazovnim i teškim vremenima.

Podsjetio je da su od 2018. godine do danas, među ostalim, rekonstruirali Kliniku za onkologiju i radioterapiju, u dnevne bolnice uložili 70,5 milijuna kuna i obnovili dentalnu medicinu, a uz to je energetski obnovljena i bolnica na Firulama te je uveden bolnički informatički sustav.

Koncem 2020. obavljena je transplantacija rožnice, pa poslije transplatacija matičnih stanica, a očekuje se transplatacija bubrega. U tijeku je izgradnja Objedinjenoga hitnog bolničkog prijma, koji će, istaknuo je Meštrović, biti najbolji u Hrvatskoj, kao i regionalni transfuzijski centar na kojemu su počeli radovi.

Imamo isplanirane projekte za idućih deset godina, a najvažniji je centar za akutnu medicinu, gdje će se liječiti svi životno ugroženi pacijenti. Za ambulantno liječenje trebat će nam nova zgrada poliklinike i garaža jer bez toga promet ne možemo do kraja urediti, rekao je ravnatelj splitskoga KBC-a.

Epohalnim projektom ocijenio je Istraživački medicinski centar, koji se provodi u suradnji s Medicinskim fakultetom i Sveučilištem.

Prišli smo i izradi urbanističkog plana uređenja Firula da vidimo što sve možemo raditi idućih 50 godina, rekao je ravnatelj Meštrović.

Na samom kraju svečane sjednice prikazan je video iznenađenja koji je KBC-u prigodno darovao Grad Split i u kojem medicinskom osoblju, sestrama, liječnicima, laborantima, tehničarima i drugima koji posljednje dvije godine rade svoj posao zahvaljuju pacijenti koji su proveli dulje ili kraće, sretnije ili manje sretno razdoblje na odjelima splitske bolnice.

Jedna od osoba koja se pojavljuje u videu je i Mišo Kovač, koji im je zaželio sve najbolje, a svima koji dođu u splitski KBC poručio je da mogu biti sigurni da će ih liječnici izliječiti.