Povezite se

Split

Split: Više turista odlazi, nego što ih dolazi

Objavljeno

-

U splitskoj trajektnoj i zračnoj luci ovog se vikenda bilježi veći broj turističkih odlazaka, no dolazaka što su prvi znaci jenjavanja špice ovogodišnje turističke sezone na srednjodalmatinskom području i otocima.

“U subotu i nedjelju kroz splitsku trajektnu luku prometovat će oko 70.000 putnika i 12.500 vozila od kojih su oko 60 posto turisti povratnici s otoka, a 40 posto su oni koji odlaze na otoke,” rekla je za Hinu voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić.

Po njeznim riječima, zbog pojačanog povratka putnika s otoka na kopno u subotu su bile uvedene tri izvanredne trajektne linije Supetar (Brač) – Split.

I u zračnoj luci više odlazaka

I u splitskoj zračnoj luci primjetan je već broj odlazaka, no dolazaka turista. “U subotu će sletjeti i uzletjeti 115 zrakoplova s oko 30.000 putnika od kojih njih oko 16.000 odlazi, a 14.000 dolazi,” rekao je Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpremu u splitskoj zračnoj luci.

Po njegovim riječima, u prva dva tjedna kolovoza za oko 4 posto povećao se broj putnika kroz splitsku zračnu luku u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Melvan kaže i kako je do sredine kolovoza promet u splitskoj zračnoj luci povećan za oko 150.000 putnika u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

“Ove je godine kroz splitsku zračnu luku do sada prometovalo oko 2,2 milijuna putnika, a do kraj godine očekuje ih se još oko 1,1 milijuna,” kazao je Melvan.

I na splitskom autobusnom kolodvoru u subotu je više putnika u odlasku no u dolasku

“Tijekom subote kroz splitski autobusni kolodvor proći će oko 400 autobusa, povećali smo broj autobusnih linija prema Zagrebu zbog povećanog broja povratnika s godišnjeg odmora,” rekao je ravnatelj Autobusnog kolodvora u Splitu Mate Jujnović.

Gospodarstvo

U Splitu potpisani milijunski ugovori za bolju primarnu zdravstvenu zaštitu

Published

on

U splitskoj bolnici u petak su potpisana dva ugovora za Splitsko-dalmatinsku županiju i KBC Split ukupne vrijednosti od oko 40 milijuna kuna koji bi trebali poboljšati pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti te za pripremu strateških projekata.

Ugovore je potpisao ministar Regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić koji je objasnio da se se prvi ugovor, vrijedan 20,6 milijuna kuna, odnosi na tehničku pomoć KBC- u Split za razvoj infrastrukturnih projekata razvoja bolnice što će značiti bolji pristup zdravstvu i građanima Dalmacije, dok je drugi ugovor od 18,8 milijuna kuna namijenjen županijskim zdravstvenim organizacijama za opremanje i razvoj što će svakako značiti bolji pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti građanima županije.

“Ukupno smo do sada ugovoreno digli sa sedam na 73 posto, a u zdravstvu je do sada ugovoreno 1,7 milijardi kuna. Još je ostalo 50 milijuna kuna za Transfuzijski centar čiji ugovor će biti potpisan za nekoliko tjedana. I taj će ugovor značiti dodatnu i bolju zdravstvenu zaštitu za ljude ovog područja”, kazao je Pavić.

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović kazao je da današnji dan smatra velikim ne samo za splitsko već i za hrvatsko zdravstvo. Objasnio je kako su potpisali ugovore za pripremu tehničke pomoći za izgradnju dva važna, strateška i sudbinska projekta. To je Centar za akutnu medicinu gdje će biti sve hitne službe i sve djelatnosti te specijalnosti za liječenje životno ugroženih i akutnih bolesnika.

“Drugi objekt bi bila zgrada poliklinike sa svim sadržajima pa bismo na taj način slijedili svjetske trendove liječenja, a to je zbrinjavanje akutnih, životno ugroženih bolesnika i liječenja svih ostalih bolesnika tako da ne moraju biti hospitalizirani nego da dobiju svoju terapiju bez ležanja u bolnici. U ovom trenutku moramo krenuti od zgrada, infrastrukture i opreme. Važno je da su od ukupnog broja liječnika u bolnici jedna trećina specijalizanti. Istraživački centar je kruna na kraju Imamo sjajnu budućnost”, kazao je Meštrović.

Upitan znače li svi ti projekti da će splitska bolnica ostati na Firulama i Križinama, s obzirom da se spominjalo njeno preseljenje na Klis, ravnatelj Meštrović je rekao da ta dva lokaliteta splitske bolnice “rade, radit će, razvijaju se, a oni za to imaju velike planove”. Nastavio je da će rado prihvatiti što god se pojavi u budućnosti, a što bi još koristilo građanima.

Kazao je i da imaju osigurano 80 milijuna kuna od čega je 30 milijuna kuna iz EU fondova, a ostatak daje Vlada i Ministarstvo zdravstva koji će se utrošiti na izgradnju Objedinjenog hitnog i bolničkog prijema koja se planira za početak iduće godine, a zauzimat će površinu prizemlja glavne zgrade na Firulama.

Župan Blaženko Boban je rekao da će se dobivenih 18 milijuna kuna utrošiti za obnovu zgrada i nabavku opreme za Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Uredit će se više ispostava domova zdravlja, a među njima su i Sinj, Solin, Kaštela te nabaviti oprema za Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. 

Na potpisivanju ugovora je bio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je izjavio da se veseli sljedećem ugovoru za Transfuzijski centar. Rekao je kako će budući vrlo skori potpis ugovora za centar obogatiti ne samo sadržaje KBC-a nego mu dati još jednu novu dimenziju zajedno s komponentom Sveučilišta.

Ucitavanje vijesti

Split

U splitskom KBC-u nedostaje krvi

Published

on

Iz Kliničkog bolničkog centra Split upozorili su u petak kako im nedostaje krvi svih krvnih grupa te su pozvali građane da se odazovu akciji dobrovoljnog darivanja.

“Zavod za transfuzijsku medicinu danas će, umjesto do 15.30, raditi produljeno do 18 sati, a iznimno će zbog toga raditi i sutra od 8 do 16 sati”, rekla je Hini voditeljica Zavoda dr. Jela Mratinović Mikulandra.

Građane je pozvala da se odazovu akciji i dođu na adresu Spinčićeva 1.

“Previše je nesreća, a mi skrbimo za dvije županije – Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku” naglasila je dr. Mratinović Mikulandra.

Ljeti je, kaže, u te dvije turističke županije višestruko povećan broj stanovnika pa su time i potrebe veće.

“Nesreće ne biraju ni mjesto ni vrijeme, a krv mora biti spremna, testirana i sigurna za liječenje”, ustvrdila je ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Ucitavanje vijesti

Politika

Stranka Pametno tražila smjenu cijelog Nadzornog odbora Čistoće; gradonačelnik odbio

Published

on

Zbog stanja u splitskoj gradskoj tvrtki “Čistoća”, istrage USKOK-a i uhićenja direktora i djelatnika zbog zlouporaba položaja i ovlasti te primanja i davanja mita, stranka Pametno zatražila je smjenu cijelog Nadzornog odbora Čistoće.

“Tražimo od gradonačelnika, kao predsjednika Skupštine trgovačkog društva Čistoća, da smijeni cijeli Nadzorni odbor Čistoće jer nije ispunio svoju funkciju, članovi nisu nadzirali rad, nisu uočili ni prijavili nezakonitosti u ovom gradskom poduzeću”, rekla je predsjednica stranke Pametno i potpredsjednica Gradskog vijeća Splita Marijana Puljak.

U priopćenju je isto zatražila i glavna tajnica stranke Natalia Tafra Bazina te izvijestila da je gradonačelnik odbio njihov zahtjev.

“Možda su mu ruke zavezane zbog obaveza prema Kerumu, njegovom koalicijskom partneru, koji je dobio Nadzorni odbor u raspodjeli utjecaja između njih dvojice u gradu”, poručila je Tafra Bazina.

Splitski gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća odbio je njihov zahtjev jer, kako kažu, po njemu Nadzorni odbor radi uredno svoj posao.

U medijima se navodi kako je istraga pokrenuta radi ilegalnog odlaganja građevinskog otpada i otpada koji sadrži azbest na Karepovac, gradsko odlagalište komunalnog otpada.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ne postoji legalno odlagalište građevinskog otpada. Godinama već postavljamo pitanja na Gradskom vijeću gdje se odlaže građevinski otpad i nikad nismo dobili direktan odgovor, a sad vidimo i zašto, priopćili su iz stranke Pametno.

Privremeni član uprave gradskog komunalnog poduzeća Čistoća, direktor Ante Aleksić smijenjen je prošlog tjedna, a na tu je dužnost imenovan Lukša Regjo, dugogodišnji djelatnik Čistoće, rukovoditelj općega, pravnoga i kadrovskog sektora.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije

Impressum I Kontakt I Oglašavanje I Uvjeti korištenja © 2019 Nacionalno.hr