Split: Šteta od požara oko 220 milijuna kuna

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović danas je na tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj nedavnom požaru na splitskom području izvijestio da prema prvim procjenama šteta izazvana požarom iznosi oko 220 milijuna kuna.

Prema prvim procjenama, na šumskom prostoru izazvana je šteta oko 200 milijuna kuna, te oko 20-ak milijuna kuna pretežito na poljoprivrednim dobrima, rekao je Krstulović Opara. Izvijestio je da je do sada bilo 829 prijava štete, od čega se 80% odnosi na šume i poljoprivredna dobra u privatnom vlasništvu, a 20% na nekretnine i pokretnine, odnosno kuće i automobile.

Splitski gradonačelnik naglasio je kako je prioritet gasitelja bio zaštititi ljude i kuće. Požar se brzo širio zbog zapuštenih parcela te ćemo ubuduće morati upozoravati na potrebu promjene odnosa prema okolišu. Ovakve se elementarne nepogode ne mogu predvidjeti, ali moramo se bolje pripremiti za njih kako se ne bi događala stihija, rekao je Krstulović Opara. Dodao je da je požarom zahvaćeno oko 4500 hektara, javlja HRT.

Najavio je da će se u gradskom proračunu za 2017. preformulirati prioriteti radi izdvajanja više novca za potrebe vatrogasaca.

Splitski dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Nino Vela istaknuo je kako je u požaru izgorjelo 20-ak automobila i 15-ak kuća, a neposrednoj opasnosti od vatrene stihije bilo je izvrgnuto više od tisuću kuća.

U današnjoj emisiji Hrvatska uživo Blanka Čop, članica Inicijative “Split gori” komentirala je sjednicu.

Na pitanje jesu li dobiveni odgovori, rekla je da trenutno nisu nikakvi. Naglasila je da iza organizacije prosvjeda ne stoji nikakva politička stranka, kao što je implicirano na današnjoj sjednici. Dodala je da se konstantno pokušava deskriditirati prosvjed na kojem je bilo više od 2000 građana Splita.

Zaključak s današnje sjednice je da će svi zahtjevi građana koji su bili pročitani na prosvjedu, a koji smo i jučer poslali kao reakciju na izvješće koje je danas predstavljeno na tematskoj sjednici da će oni biti dio akcijskog plana koji će biti usvojen do kraja godine. Tako da mislimo da je prosvjed uspješan jer su političke elite čule nas građane i mislimo da će u konačnici  ne samo poboljšati svoj rad i komunikaciju s građanima nego da će zaista kvalitetno promišljati o prostornom planiranju i sanaciji Karepovca, naglasila je.

Mi mislimo da je to što imamo lošu infrastrukturu u istočnim dijelovima grada i da se Karepovac stalno zanemaruje i da se neadekvatno bavi tim problemom – rezultat loše politike zadnjih 10 godina u Splitu i zaista ne možemo smatrati novog gradonačelnika koji je tek preuzeo vlast odgovornim za tu situaciju, istaknula je.

Iako smo svjesni da možda novca nedostaje za razne stvari, ono što građani žele od nove vlasti i zašto smo organizirali prosvjed jest to što smatramo da drugi najveći grad u Hrvatskoj, ako kvalitetno raspolaže svojim proračunom, zaista može naći novac za infrastrukturu istočnog dijela Splita i vatrogasne postrojbe