Split – sjednicu Gradskog vijeća prekinuo incident s psovkama i uvredama

FaH

Na sjednici splitskog Gradskog vijeća u srijedu se dogodio incident s psovkama i uvredama, na rubu fizičkog obračuna između partnera u vladajućoj koaliciji Željka Keruma (HGS) i Tončija Blaževića (HSLS), zbog čega je predsjednik Vijeća Jure Šundov (HGS) sjednicu prekinuo petominutnom stankom.

Blažević, koji je je u Gradsko vijeće izabran kao kandidat predizborne koalicije s HDZ-om, u raspravi o gradnji komunalne infrastrukuture je rekao da se više neće javljati za riječ, “na radost koalicijskih partnera, a o Kerumovima da i ne govorim.”

Kerum je na to ustao i krenuo prema Blaževiću. “Šta ti mene stalno spominješ majmune glupi. Nokautirat ću te prvom prilikom ….ti ćeš meni prititi”, rekao je Kerum psujući. Blažević je uzvratio u istom tonu, na što mu se Kerum još približio, ali su ga zaustavili drugi vijećnici.

Predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov (HGS) prekinuo je sjednicu dajući petominutnu stanku.

Nastavljajući sjednicu, Šundov je pozvao na mir i uljuđeno ponašanje. “Trebamo se ponašati uljuđeno, pa čak i u situacijama kada osjećamo da nam je nanesena nepravda moramo se suzdržati,” rekao je. Dodao je kako u interesu smirivanja situacije neće nikomu izreći opomenu.

No, neizricanje opomene oporbeni vijećnik Jakov Prkić (Pametno) ocijenio je lošom porukom. “Ako nema opomene, to znači da ja mogu govoriti što me je volja i nikom ništa. Ovo je mjesto nulte tolerancije na ovakve stvari, a ovakvim poanašanjem šalje se poruka da svi možemo poluditi. Ajmo se sada potući i onda ići doma. Evo sad ću ja poludit,” rekao je Prkić i udario šakom o stol.

Šudnov je rekao kako prihvaća kritiku, ali da neće dati opomenu jer to, ocijenio je, nije potrebno za miran nastavak rada.

Prkić je potom demonstrativno napustio sjednicu.

Kerumova Hrvatska građanska stranka (HGS) je u koaliciju s HDZ-om ušla nakon izbora, čime je omogućena većina u splitskom Gradskom vijeću.

Blažević je izjavio novinarima da je samo rekao kako više neće govoriti o gradskim programima, “što će biti jako drago” Kerumovoj koaliciji. “To je uobičajena doskočica kakvih ima milijardu na sjednicama Gradskog vijeća, ali Kerum je na to izgubio živce”, rekao je Blažević novinarima. Na pitanje je li Kerumu rekao kakvu pogrdnu riječ, Blažević je odgovorio potvrdno.

“U jednom trenutku sam rekao jednu pogrdnu riječ koja nije bila u redu, ali na Kerumovih 25 riječi bila je jedna moja. Svi smo mi Dalmatinci i temperamentni smo, ovo nije Švedska, ali trebamo težiti Švedskoj po uređenosti”, rekao je i dodao kako mu nije bilo ugodno čuti Kerumove prijetnje.
“Ostao sam sjediti u stolici i čekao sam, pa što bude, a da je Kerum uspio doći do mene, tada biste vidjeli što bi bilo”, rekao je Blažević.

Smatra kako je predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Jure Šundov Kerumu trebao izreći opomenu, a na pitanje hoće li tužiti Keruma, Blažević je odgovorio: “Nisam je takva vrsta čovjeka.”

Vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić, koji je poslije napustio sjednicu Gradskog vijeća, izjavio je novinarima kako je današnji izgred sramotan te da je predsjednik Gradskog vijeća Šundov “trebao izreći opomenu Kerumu” ili se makar ispričati zbog izgreda. “Ovo je postalo mjesto gdje se tolerira fizičko i verbalno nasilje i očito je kako ćemo i ubuduće biti svjedoci takvih situacija”, ocijenio je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Prkić je rekao je kako ne bi trebalo “trpjeti Kerumovo ponašanje” te da je njegovo ponašanje “trebalo davno sasjeći, a sada je vrijeme da se tome stane ukraj”.