Povezite se

Split

Split: Potpisani ugovori za dvije srednje škole vrijedni 130 milijuna kuna

Objavljeno

-

Dvije splitske srednje škole – Turističko-ugostiteljska i Obrtna tehnička – dobit će 130 milijuna kuna za uspostavu infrastrukturne Regionalne kompetentnosti i Razvojni centar za elektrotehniku i računarstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ugovore o tom financiranju u petak potpisali su ministrica regionalnog razvoja i fondova  Europske unije  (EU) Nataša  Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric.

EU novac u iznosu od 60 milijuna kuna

Ministrica Tramišak rekla je kako će od 130 milijuna kuna, 60 milijuna kuna biti sufinacirano novcem EU, a preostala novčana sredstva namaknut će  Splitsko-dalmatinska županija i korisnici, to jest ove dvije škole.

“Ova dva ugovora bitna su za unaprjeđenje sustav strukovnog obrazovanja,” istaknula  je  ministrica Tramišak. Objasnila je kako se radi o ugovorima kojim se novcem iz EU fondova školovanje usklađuje s tržištem rada posebice u strukovnom obrazovanju da bi mladi po završetku srednje škole vrlo brzo mogli pronaći zaposlenje.

Po njezinim riječima, ove dvije škole su i centri izvrsnosti te će, osim obrazovanju mladih, pomoći i programu cjeloživotnog obrazovanja za  odrasle.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban istaknuo je da, zahvaljujući ovim ugovorima za dvije srednje škole, Splitsko-dalmatinska županija jedina u Hrvatskoj ima dva centra kompetentnosti. Naglasio kako se današnjim ugovorima zaokružuje financiranje razvoja ovih dviju splitskih srednjih škola koje ukupno iznosi 265 milijuna kuna jer su u lipnju ove godine potpisana još dva ugovora za te škole.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je kako su ove dvije splitske srednje škole referentni centri koji osposobljavaju ljude koji će postati kompetentni na tržištu rada.

Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Ivo Bilić izvijestio je kako je ta škola za predstojeću školsku godinu upisala jedan razred više učenika nego lani te sada ima ukupno 620 učenika

Milivoj Kalebić iz Obrtne tehničke škole rekao je da ta škola ima 760 redovnih učenika, te još 50 za obrazovanje odraslih i 60 za prekvalifikaciju.

Split

U Splitu otvoren uređeni Studentski dom s 465 postelja

Published

on

Rekonstruirani i uređeni Studentski dom “Bruno Bušić” s 465 postelja, vrijedan oko 65 milijuna kuna, u petak je svečano otvoren na Spinutu u Splitu, a na svečanosti je bio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ravnatelj Studentskog centra (SC) Ivan Žižić je objasnio da su 32 milijuna kuna dobili iz EU fondova, a ostatak od Ministarstva znanosti i obrazovanja te iz vlastitih financijskih sredstava. U domu je 465 postelja – 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih i četiri jednokrevetne sobe koje su prilagođene osobama s invaliditetom. U svakoj sobi je klimatizacijski sustav, kupaonica, hladnjak i balkon.

“Dvokrevetne sobe stoje 630 kuna, a trokrevetne 490 kuna po osobi. Ovim se sigurno neće zadovoljiti sve potrebe studenata Sveučilišta u Splitu zato što smo na prošlom natječaju imali prijavljenih 1800, a trenutno smo na 1200 ležajeva. U planu imamo izgradnju novog studentskog doma na Kampusu. Trenutno radimo idejni projekt, a paralelno smo pokrenuli web-stranicu gdje se privatni iznajmljivači mogu oglasiti sa svojim stanovima kako bi studenti na što jednostavniji način došli do smještaja u Splitu”, rekao je Žižić.

Dodao je da je u Splitu trenutačno oko 20 tisuća studenata, a njih osam tisuća nema prebivalište u blizini grada.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako će se i dalje raditi na studentskom smještaju i u Splitu i u cijeloj Hrvatskoj.  Za splitsko Sveučilište je rekao da se dobro razvija, da je sve prepoznatljivije u svijetu i da ima dobre studijske programe.

Veseli ga kad sveučilišta osmisle originalne studijske programe jer nije pristaša toga da svako sveučilište treba imati sve fakultete koje imaju i druga sveučilišta.

“Mislim da bi se oni trebali profilirati tako da ja idem studirati u Split zato što tamo postoji najbolji studij iz toga i toga. To je ono što bih volio vidjeti da se zbiva na akademskoj sceni kada govorimo o obrazovanju u Hrvatskoj”, rekao je ministar Fuchs.

Odgovarajući na novinarska pitanja, podsjetio je da je složen dobro osmišljen model po kojem su škole u Hrvatskoj otvorene, djeca su u školama, nema širenja virusa unutar škola.

Rekao je i da će više od 12, odnosno 15 tisuća mjesta na hrvatskim sveučilištima ostati nepopunjena.

Također je rekao kako treba učiniti sve da se stariji smještajni kapaciteti renoviraju i izgrade novi.

U Hrvatskoj ima 160 tisuća studenata i 11 tisuća smještajnih kapaciteta, dodao je ministar.

U vezi s malom maturom, odgovarajući na pitanja, rekao je kako nijednom riječju nije spomenuo malu maturu, nego da je dan nalog Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. To je agencija koja, među ostalim, provodi veliku maturu. Istaknuo je kako je to nacionalna provjera znanja učenika nakon dva obrazovna ciklusa te kako je jedan od razloga za to inflacija petica u osnovnim školama.

“Namjera, zadatak i djelatnost te institucije je provjera kvalitete obrazovanja u Hrvatskoj. Zamišljeno je i trebalo je biti da se nacionalni ispiti u Hrvatskoj provode jednom godišnje u svim školama. Sada smo rekli da krenu u pripremu nacionalnih ispita, znanje će provjeravati u petom razredu i drugi put u osmom razredu. Tako ćemo dobiti uvid u više stvari, kakvo je znanje učenika i još mnogo toga”, objasnio je ministar Fuchs. Dodao je da se djeca sljedeće godine neće upisivati u srednju školu na osnovi tih podataka.

Na otvorenju uređenoga Studentskog doma bio je i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, koji je rekao da je to veliki uspjeh jer je bilo potrebno povećati studentske kapacitete.

Kako je dodao, zagrebačko Sveučilište posljednjih je godina obnavljalo svoje kapacitete uz pomoć međunarodnih fondova, no posljednjih 30 godina kapaciteti nisu povećani iako se broj studenata povećao šest puta. U Zagrebu je 70 tisuća studenata, a u domovima ih je oko osam tisuća, rekao je Boras.

Za rektora splitskog Sveučilišta Dragana Ljutića danas je veliki dan, pogotovo zato što je, kako je istaknuo, današnji projekt realiziran u 22 mjeseca, a poštovali su se svi rokovi. Najavio je izgradnju još jednog studentskog doma u sklopu Kampusa i dodao da imaju više od 30 projekata te više od 30 milijuna eura vrijednosti projekata.

Nakon službenog otvorenja Studentskog centra u Vijećnici Senata Sveučilišta na Kampusu predstavljena je izgradnja montažnog objekta Medicinskog fakulteta u blizini postojeće zgrade te Medicinski istraživački centar.

Ucitavanje vijesti

Split

Kerumov HGS smatra da se blati Split – bojkotirao sjednice Gradskog vijeća

Published

on

Sjednica splitskoga Gradskog vijeća odgođena je u ponedjeljak zbog nedostatka kvoruma jer su je vijećnici Hrvatske građanske stranke Željka Keruma bojkotirali zbog, kako kažu, pogrdnog blaćenja Splita na stranici “Dnevna doza splitskog nereda” koja se koristi sloganom “Split je k…”.

Taj pogrdni slogan je parodija na HDZ-ov izborni slogan na lokalnom izborima prije četiri godine: “Split je glavni”.

Današnja sjednica je nastavak sjednice koja je počela u prošli ponedjeljak, ali je raspoređena u dva dana zbog opsežnoga dnevnog reda. Vijećnici Gradskog vijeća, u kojemu većinu čine HDZ i HGSS, danas su trebali odlučivati o rebalansu gradskog proračuna. Najavljeno je da će sjednica biti nastavljena za 15 dana.
“Poštovani, stranka Željko Kerum – HGS neće sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća. Razlog: kleveta i blaćenje grada Splita i građana grada Splita sloganom: ‘Split je k…‘ Tražimo hitno zabranu tog slogana i kazneno gonjenje njezinog autora Bojana Ivoševića. Tražimo očitovanje gradonačelnika zašto je dao prostor na Vidilici 15 . rujna, gdje se održalo to ruglo, te zašto kao odgovorna osoba nije stao u obranu Splita”, stoji u priopćenju Kerumova HGS-a.
Aktivistička skupina “Dnevna doza splitskog nereda”, koja kritizira stanje u Splitu, dodijelila je 15. rujna ove godine na Vidilici na Marjanu nagrade s pogrdnim nazivom “Zlatni k…”.
“Utemeljili smo nagradu istraživačkim novinarima koji ometaju planove onih koji svoje interese stavljaju ispred interesa grada. Svojim perom suprotstavljaju se svima onima koji se prema Splitu odnose kao da je k… od grada”, rekao je Ivošević tom prigodom dodjeljujući nagrade.
Kerum je, prema navodima lokalnih medija, već podnio kaznenu prijavu protiv svih onih koji su bili na dodjeli te nagrade na Vidilici, te protiv gradonačelnika Krstulovića Opare zato što navodno Gradska uprava financira  “Dnevnu dozu splitskog nereda”.
Krstulović Opara rekao je u izjavi novinarima da je Kerumova kaznena prijava protiv njega neutemeljena jer nema nikakvog razloga da navodi da je Grad financirao “Dnevnu dozu splitskog nereda”. “Mi to ne možemo, niti to jesmo – jer riječ je o inicijativi, a ne o udruzi”, dodao je Krstulović Opara. Podsjetio je da “Dnevna doza splitskog nereda” žestoko kritizira i njega kao gradonačelnika.
Na upit bi li opet išao u koaliciju s Kerumom, Krstulović Opara kratko je odgovorio: “Sasvim sigurno ne bih.”

Vijećnici oporbenih stranka u izjavama novinarima ocijenili su da je postupak Kerumova HGS-a priprema za lokalne izbore sljedeće godine.
Krstulović Opara također je rekao kako su nazivi kojima se koristi “Dnevna doza splitskog nereda” neukusni i nepristojni  te da Grad nije dao dozvolu za korištenje prostora na Vidilici za njihov skup 15. rujna na kojem su dodijeljene nagrade “Zlatni k…”.

Predsjednica stranke Pametno i gradska vijećnica Marijana Puljak smatra da su u pitanju Kerumovi osobni interesi.
“Vjerojatno nije dobio što je tražio u izmjenama GUP-a, u prostornim planovima, u projektima, u radnim mjestima – što su sve bili njegovi apetiti  Apetiti mu nisu ispunjeni i sad je pravo vrijeme da se pred nove lokalne izbore počne na ovaj način raditi igrokaz za građane”, rekla je Puljak.
Predsjednik HDZ-ova kluba vijećnika Petar Škorić, koji je i potpredsjednik splitskoga Gradskog vijeća, istaknuo je kao je za danas planirani rebalans ovogodišnjega gradskog proračuna iznimno važan zbog epidemije covida-19 koja nas je pogodila.

 

Ucitavanje vijesti

Split

Split: Prosvjed studenata Pravnog fakulteta

Published

on

Zbog uskrate izvanrednog ispitnog roka ali i brojnih drugih problema koji ih muče, u petak u podne studenti splitskog Pravnog fakulteta prosvjedovali su ispred zgrade fakulteta.

Traže smanjenje broja ECTS bodova potrebnih za upis više godine, snižavanje cjenika po predmetu koji se prenosi u višu godinu, a uz to traže da im od listopada budu organizirana online predavanja i online ispiti. Uz to, dodaju, najviše ih smeta niska razina prolaznost, a podsjećaju i kako taj fakultet kao sastavnica Sveučilišta jedini nije imao online ispite i predavanja.

Novinarima su kazali da im Uprava fakulteta još nije nadoknadila izvanredni rok iz travnja kojeg su propustili zbog pandemije koronavirusa, a jučer je završio ispitni rok.

Studentima je ovo već drugi prosvjed nakon onoga u srpnju, a poručili su i kako neće odustati sve dok ne ostvare svoja prava.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije