Povezite se

Vijesti

Split: Održan mimohod “Pravda za sve – Otpor sustavu”

Objavljeno

-

Mimohod “Pravda za sve – Otpor sustavu”, u kojem su sudionici nosili natpise kojima se poziva na promjenu pravosudnog sustava zbog nedavnoga trostrukog ubojstva u Splitu, završio je u četvrtak popodne na Šperunu, gdje su zapaljene svijeće za žrtve tog zločina.

Na Šperunu, u Radmilovićevoj ulici 11. siječnja mladi Filip Zavadlav iz automatske puške ubio je trojicu mladića koji su bili na dva motora.

Organizatorice mimohoda, koji je krenuo s autobusnog kolodvora preko Rive do Šperuna, su Riječanka Lana Ružić i Imoćanka Mirela Znaor. U koloni je bilo pedesatak građana, a skup su pratili brojni novinari i osiguravali mnogi policajci.

Sudionici mimohoda nosili su natpise s imenima i prezimenima onih koje je, po njima, izigrao sustav. Na nekima je pisalo “Otpor sustavu”, “Istina”, “Pravda”, “Dosta je zakona mafije” i “Zdrav sustav”. 

Putem do Šperuna nije bilo izgreda, samo je jedna osoba viknula kako će Filip Zavadlav, osumnjičen za trostruko ubojstvo, umrijeti u zatvoru.

Organizatorica Mirela Znaor rekla je novinarima da su mimohod organizirali zato što je sustav zakazao, za troje ubijenih momaka te za Filipa Zavaglava. 

“Tražimo promjenu sustava. Nećemo odustati. Ljudi nas podržavaju. Iza nas stoji 20 tisuća ljudi. Krivimo državno odvjetništvo i policiju te pravosuđe. Hoćemo izbore”, poručila je Znaor i najavila prosvjed za tri tjedna u Zagrebu.

Vijesti

Domovinski pokret Miroslava Škore i u Karlobagu

Published

on

U subotu je u Karlobagu, u nazočnosti 20-tak članova osnovan ogranak Domovinskog pokreta Miroslava  Škore.
Za predsjednika ogranka izabran je Robert Lilion. Robert je rođen 1967. g u Belišću. On se nakon  završene osnovne i srednje škole uključuje se u Domovinski rat kao branitelj, dragovoljac. Najprije u  107. brigadi, a poslije u  3. aktivnoj brigadi do 10mj.1996g.
Godine 1996. doseljava u Karlobag sa suprugom i dvoje djece gdje je otvorio ugostiteljski obrt. Danas taj obrt uspješno vode  sin i snaha,a Robert od 2009 g  radi u HEP Gospić.
Za dopredsjednike DP u Karlobagu izabrani su  Zvonimir Buljan i  Janja Lilion.
Izbornoj  skupštini nazočili su i Dario Žepina, organizacijski tajnik Domovinskog pokreta, prof dr Milan Vrkljan, saborski zastupnik te članovi Nezavisne liste mladih koji su dali potporu osnivanju DP u Karlobagu.
Izborna skupština prošla je u optimističnom ozračju, priopćeno je.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Sindikat novinara: Poslodavci koriste pandemiju za smanjenje prava

Published

on

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Poslodavci u medijskim kućama koriste pandemiju kao izgovor za smanjenje prava novinara i medijskih djelatnika, a poteškoće izazvane koronavirusom nesrazmjerno se naplaćuju zaposlenima, rečeno je u subotu na skupštini Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

“Takvi uvjeta naglašavaju potrebu sindikalnog organiziranja i djelovanja”, rekla je predsjednica SNH-a Maja Sever.

Poslodavci, po njezinim riječima, u zadnje vrijeme često poteškoće u poslovanju izazvane koronavirusom prebacuju na leđa zaposlenih, koji uštede zbog rada od kuće ne osjećaju na plaćama.

Posebno je naglasila stanje u lokalnim medijima ocjenjujući ga “katastrofalnim”, pri čemu su na udaru osobito slobodni novinari i honorarci.

Primarnim zadatkom sindikata označila je sklapanje kolektivnih ugovora u medijskim kućama, koji donose zaštitu interesa zaposlenih povrh Zakona o radu, kao i granskog kolektivnog ugovora na nacionalnoj razini, što sindikat bezuspješno pokušava godinama.

“Kolektivni ugovori konstanta su u javnim medijima – Hini i HRT-u, ali treba ih sklapati i u privatnima”, rekla je Sever.

Najavila je da će se SNH zalagati i za izmjene “zastarjelog medijskog zakonodavstva” koje “uopće ne poznaje moderne oblike i modele rada”.

Opisujući stanje u podružnicama, sindikalni povjerenici iznijeli su niz zamjerki poslodavcima među kojima su smanjenje plaća nesrazmjerno padu prihoda, ukidanje naknade za prijevoz iako novinari odlaze na zadatke, te izostanak financijske naknade za troškove rada od kuće.

Na skupštini je posebno istaknut problem neučlanjivanja mladih kolega u sindikat. Kako animirati mlade za uključivanje u rad sindikata, jedno je od prioritetnih pravaca djelovanja SNH-a, istaknuto na današnjoj skupštini.

Neki povjerenici smatraju da bi dijelom školskih i akademskih programa u sklopu odgoja o građanskim pravima, trebale biti i prednosti sindikalnog organiziranja i koristi koje ono donosi.

Nagradu za povjerenika godine Skupština SNH dodijelila je Vladimiru Trstenjaku, povjereniku u listu Međimurje, za uspješno organiziranje rada podružnice i povećanje broja članova.

Sindikalnog “krumpirka” za najgoreg poslodavca podijelile su uprave Glasa Istre i Zadarskog lista, zbog otkaza zaposlenima starijima od 60 godina te uprava Večernjeg lista iz 2019. godine, zbog otkaza povratnicama s porodiljnog dopusta, diskriminacije članova sindikata i sindikalnih povjerenika. O tome su izvijestili povjerenici u tim medijima.

Sindikalni “smješko” za najboljeg poslodavca nije dodijeljen, a nitko nije ni predložen.

Ucitavanje vijesti

Kultura

Novi predsjednik DHK Zlatko Krilić

Published

on

Zlatko Krilić/belisce.hr

Na izbornoj skupštini Društva hrvatskih književnika (DHK), koja se u subotu održala u Zagrebu, za novog predsjednika DHK izabran je Zlatko Krilić, a za potpredsjednike Boris Domagoj Biletić i Mirko Ćurić.

Skupština je izabrala i članove novoga Upravnog i Nadzornog odbora te Časnoga suda DHK.

Novi predsjednik DHK Zlatko Krilić Zlatko rođen je 1955. u Osijeku. Piše za djecu i odrasle. Rano djetionjstvo proveo je u Čepinu, a školovao se u Zagrebu gdje je završio Pedagošku akademiju.
Objavio je više knjiga za djecu i mlade, među kojima i priče “Početak plovidbe”, “Prvi sudar”, “Veliki zavodnik”, “Šaljive priče i priče bez šale” te romane “Čudnovata istina”, “Zagonetno pismo” i “Zabranjena vrata”. Za odrasle je napisao roman “Živi pijesak”.
Objavio je i zbirku igrokaza “Krilate lutke” i “Kazalište lutaka i drugi igrokazi”. Za pripovijetku “Početak plovidbe” dobio je i nagradu “Grigor Vitez”.

Zlatko Krilić se bavi i pisanjem filmskih i televizijskih scenarija.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije