Split: Od 17 novooboljelih u županiji sedam štićenika Doma

U  Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata je 17 novooboljelih od koronavirusa, od kojih je sedam štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici te dva zdravstvena djelatnika iz Doma, priopćio je u suboti županijski Stožer Civilne zaštite.

Novooboljeli su iz Splita, Solina, Muća, Sinja i Makarske.

U splitski KBC je hospitalizirano 54 štićenika Doma, jedna osoba je umrla, te se trenutno u toj bolnici nalaze 53 umirovljenika, navodi se u priopćenju županijskog Stožera CZ.

Nakon provedenog testiranja 51 korisnika Doma na koronavirus, utvrđeno je da je još njih sedam, koji se nalaze na bolničkom liječenju pozitivno, te je ukupno 47 korisnika Doma pozitivno na COVID- 19. Testiranje kod još dvoje korisnika koji se nalaze na bolničkom liječenju, je u tijeku. 

“Obavljeno je testiranje i četiri korisnika doma za starije i nemoćne osobe, a koji nisu pacijenti KBC Split, već se nalaze u Domu i njihovi nalazi su negativni na koronavirus. U odnosu na jučerašnje stanje nema značajnijih promjena kod pacijenata pristiglih iz Doma u bolnicu”, priopćio je županijski Stožer.

Većina bolesnika, dodaje se  imaju blaže i umjerene simptome, dok jedna osoba ima teže simptome bolesti. “Riječ je o osobama starije životne dobi i s kroničnim bolestima te su kao takvi u ovoj situaciji osjetljiviji i ugroženiji na ovu akutnu infekciju i zbog toga se s njima postupa sa osobitim oprezom u odnosu na osobe bez kroničnih bolesti”, ističu iz Stožera. Među novooboljelima su i dva zdravstvena djelatnika Doma za starije osobe, dodaje se u priopćenju. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je ukupno 313 oboljelih osoba.

U samoizolaciji su 103 zdravstvena djelatnika, 78 osoba je hospitalizirano, devet ih se nalazi se na respiratoru i to šest iz Splitsko dalmatinske županije, jedan iz Dubrovačko neretvanske županije i dva iz Šibensko kninske županije. Pacijent iz Zadarske županije, koji je do sada bio na respiratoru, odvojen je sa respiratora i vraćen u Zadar jer njegovo zdravstveno stanje više ne zahtjeva respiratorski tretman. U karanteni hotela Zagreb trenutno su 22 osobe od čega sedam stranih državljana, naveli su iz županijskog Stožera.