Split: Obilježena 28. godišnjica prosvjeda protiv JNA pred Banovinom

foto FaH/ Mario STRMOTIĆ/ ua

Podizanjem hrvatske državne zastave na zgradu Banovine u Splitu je u ponedjeljak obilježena 28. godišnjica prosvjeda na kojem su Splićani tražili odlazak bivše JNA iz Hrvatske, deblokadu sela Kijeva te uklanjanje cestovnih i željezničkih barikada.

 Obilježavanje je počelo već u 8 sati polaganjem vijenaca ispod Središnjeg križa na groblju Lovrinac u spomen na poginule hrvatske branitelje, nastavilo se svetom misom zahvalnicom u Katedrali sv. Dujma, nakon čega su se sudionici okupili ispred zgrade Banovine u kojoj se 1991. godine nalazila komanda Vojnopomorske oblasti JNA, a danas je gradska uprava.

 Tog 6. svibnja 1991. godine jugoslavensku zastavu skinuo je Ivica Balić, koji se danas prisjetio svega i rekao kako razmišlja “koje su čudo tog dana napravili, koju su snagu i zajedništvo pokazali”, ističući da je njegovim podizanjem hrvatske zastave na pročelje Banovine toga dana “počeo Domovinski rat”.

 “Ponosan sam što sam ja taj koji je ispunio želju mase koja se okupila pred Banovinom. Ispunio sam njihovu želju da hoće zastavu, popeo sam se i postavio zastavu. Najsretniji sam čovjek na svijetu”, rekao je Balić.

Boban: Gradovi se danas moraju okupiti zbog iseljavanja mladih

 Župan Blaženko Boban istaknuo je kako je današnji dan prije 28 godina označio začetak obrane Hrvatske, da je tada zajedništvo i jedinstvo podiglo Split, ali da se isto tako danas Split i Zagreb te drugi hrvatski gradovi moraju okupiti zbog iseljavanja mladih iz Hrvatske i na taj način pokazati zajedništvo kao što je bilo 1990-ih godina.

 Sudionik splitskog javnog prosvjeda održanog prije 28 godina bio je i današnji državni tajnik pri Ministarstvu branitelja Ivan Vukić, koji je rekao da su tada Split i otoci pokazali odlučnost i spremnost boriti se za svoju državu po cijeni života.

 U masovnom prosvjedu, osim radnika iz splitskog brodogradilišta i radnika drugih poduzeća, bili su brojni građani Splita i okolnih gradova. Temeljem odluke Sabora Hrvatska udruga sindikata je 6. svibnja proglasila Danom HUS-a koji sada nosi naziv Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS), te Danom Nezavisnog sindikata Brodosplita

 Tijekom proslave 28. godišnjice dogodio se incident nakon što su dvojica građana istaknuli transparent na kojemu je pisalo “Sašo Gešovski, nevina žrtva ratnih zločinaca Slobe i Franje”, a na njih je tada nasrnulo nekoliko sudionika obilježavanja ove obljetnice. Pritom je jedan od njih šakom u glavu udario jednog od aktivista s transparentom, nakon čega su se obojica udaljila.

 Inače, Sašo Gešovski bio je 20-godišnji ročnik iz Makedonije koji je u Splitu služio JNA, a koji je u razmjeni vatre tijekom ovoga prosvjeda ubijen iz vatrenog oružja.