Povezite se

Izdvojeno

Split- Obilježena 25. godišnjica operacije “Zima ’94”

Objavljeno

-

Središnjom svečanošću u Splitu je u petak obilježena 25. godišnjica operacije “Zima ’94” kojom su hrvatske snage u Livanjskom polju i na Dinari oslobodile 200 kilometara četvornih porazivši srpske snage, što je pomoglo u spašavanju bihaćke enklave i bilo najava za oslobodilačke akcije te konačnu pobjedu u “Oluji”.

U toj akciji od 29. studenoga do 24. prosinca 1994., koju su združeno izveli Hrvatska vojska (HV) i Hrvatsko vijeće obrane (HVO), poginulo je 29 pripadnika hrvatskih snaga.  

U govoru sudionicima svečanosti u Domu Hrvatske vojske “General bojnik Ivo Jelić” u Lori  vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je preko videa da je operacija “Zima ’94” najavila preokret rata u BiH i početak kraja srpske agresije na BiH i Hrvatsku.

“U 27 dana neprestanih borbi Hrvatske su snage ovladale područjem od 200 četvornih kilometara, osigurale Livanjsko polje i stvorile pretpostavke za daljnje napredovanje i konačne ‘olujne’ pobjede 1995.”, podsjetila je hrvatska predsjednica.

Po njezinim riječima, operacija “Zima ’94” spasila je bihaćku enklavu, čiji je pad pred agresorskim napadima bio tek pitanje dana, te joj je omogućila predah od naleta srpskih snaga.
“Tako je spriječena humanitarna katastrofa koja bi svojim razmjerima najvjerojatnije zasjenila i tragične događaje u Srebrenici”, rekla je Grabar-Kitarović.
Dodala je kao je “neprijatelj uporno branio snove o Velikoj Srbiji koji su se pred naletima hrvatskih snaga urušavali”.
Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević je istaknuo kako je operacija “Zima ’94” briljantno izvedena.

“Operacija ‘Zima ’94’ bila je ključna za stvaranje preduvjeta za izvođenje završnih oslobodilačkih operacija i kamen temeljac hrvatske pobjede u Domovinskom ratu”, rekao je Krstičević. Ta je operacija bila najava najveće i najslavnije operacije u povijesti hrvatskog naroda (Oluja), a pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i borbenim moralom naših suboraca “otkotrljali smo kamen velikosrpske bahatosti s hrvatskog puta na slobodu”, istaknuo je.
 “Ova operacija bila je uvod u sve ostale operacije – ‘Skok 1’, ‘Skok 2’, ‘Ljeto ’95’ i nakon svega ‘Oluja’ i konačna pobjeda u Domovinskom ratu”, rekao je Krstičević, koji je u operaciji “Zima ’94” bio zapovjednik 4. gardijske brigade.

U Splitu obiljeĹľena 25. obljetnice operacije Zima ’94

 Operacija “Zima ’94” izvedena je u organizaciji Zbornog područja Split, čiji je zapovjednik bio general Ane Gotovina, koji je na svečanosti istaknuo kako je ta operacija bila jedna “u nizu operacija koja nas je odvela do kraja rata”.
“Da bismo znali kuda idemo, ne smijemo zaboraviti odakle smo krenuli. Porazili smo agresora i oslobodili domovinu. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti – jamstvo samostalnosti, mira i sigurnosti u kojoj danas živimo”, poručio je general Gotovina.

 Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov je istaknuo kako su hrvatske snage u operaciji “Zima ’94” ostvarile pobjedu u “surovim uvjetima Dinare”.
 Operacija “Zima ’94” zaslužuje da se još bolje prouči i u našim vojnim školama i u vojnim školama naših savezničkih i prijateljskih zemalja, rekao je Šundov i podsjetio kako su u teškim uvjetima tenkovi stigli do vrhova Dinare, probijeni su putovi kroz snijeg i šumu, na vrijeme je dovožena hrana, organizirana je liječnička skrb te “bolnica na  Dinari”.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i splitski gradonačelnik  Andro Krstulović Opara istaknuli su u govoru kako je operacijom “Zima ’94” postavljen bedem koji je spriječio napredovanje agresora prema Dalmaciji i jugu Hrvatske.

U sklopu 25. godišnjice operacije “Zima ’94” u Dračevcu u Splitu održana je svečanost na kojoj su novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske uručene crvene beretke.

Crvene beretke 61 mladom pripadniku 3. mehanizirane bojne “Pauci” uručili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, direktor Glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul i dopredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Miljenko Modrić.

Izdvojeno

Spomendan Rujanskog rata

Published

on

Šibenik, 22.09.2020 - Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočio je polaganju vijenaca kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, te komemoraciji kod spomen-obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Trgu Andrije Hebranga. foto HINA/ ŠibenikIN/ Mario GREGOV/ ik

Središnja svečanost u povodu Spomendana Rujanskog rata održana je u utorak u Šibeniku, a na komemoraciji je bio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je obišao i gradilište veteranskog centra u Šibeniku.

Sjećanje na bitku za Šibenik, u kojoj su hrvatski branitelji porazili znatno nadmoćnijeg srpskog agresora i spriječili presijecanje Hrvatske na dva dijela, održana je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Baldekinu.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je zajednički vijenac uz predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Svijeće je zapalilo i izaslanstvo Šibensko-kninske županije sa županom Goranom Paukom na čelu, izaslanstvo Grada Šibenika s gradonačelnikom Željkom Burićem na čelu, izaslanstva vojske i mornarice te policije, predstavnici političkih stranaka i okupljeni građani.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće i kod spomen-križa na gradskome groblju Kvanju u znak sjećanja na sve stradale hrvatske branitelje.

“Iskazujemo zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su branili i obranili Šibenik. Osobitu zahvalnost iskazujem obiteljima poginulih hrvatskih branitelja koji su izgubili svoje najmilije u velikosrpskoj agresiji”, rekao je Medved.

“Obadva, obadva! Oba su pala!”, poznati je uzvik kada su branitelji srušili dva zrakoplova tadašnje JNA iznad Šibenika. Nedaleko od mjesta gdje je 21. rujna 1991. nastala poznata snimka iz Domovinskog rata u hrvatske su ruke pale tri vojarne pune oružja te je naoružana cijela Dalmacija.

Ministar Medved danas je u nazočnosti gradonačelnika, župana te predstavnika braniteljskih udruga obišao i gradilište veteranskog centra u Šibeniku.
Veteranski centar gradi se na mjestu negdašnje vojarne Bribirskih knezova, prostirat će se na 5800 metara četvornih, a u njem će se moći smjestiti 142 osobe. Centar će sadržavati bazen, nogometno, košarkaško i tenisko igralište, boćalište te parkiralište.

Grade se četiri veteranska centra
“Iznimno mi je zadovoljstvo danas biti u Šibeniku na lokaciji izgradnje jednog od četiri veteranska centra koja gradimo u Hrvatskoj, a posebice u prigodi kada izražavamo zahvalnost i poštovanje hrvatskim braniteljima za pobjedu u Rujanskom ratu”, istaknuo je ministar Medved.

Izvijestio je da radovi napreduju predviđenom dinamikom te da će, po svemu sudeći, to biti prvi izgrađeni veteranski centar.

“Objekt u Šibeniku vrijedan je 69 milijuna kuna te će, nakon izgradnje, omogućiti stalni boravak za 140 korisnika, a zaposlit će 30-ak osoba. Centar će pružati psihosocijalnu pomoć i osnaživanje hrvatskih branitelja te će se provoditi čitav spektar aktivnosti”, rekao je tom prigodom ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Veteranski centar u Šibeniku imat će 142 postelje i moći će primiti oko 2500 korisnika na godinu. Gradi se na temelju projekta koji provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, a ukupna vrijednost projekta, koji će se provoditi do 1. siječnja 2023., iznosi gotovo 329 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Osim u Šibeniku, veteranski centri grade se i u Daruvaru, Sinju i Petrinji, a na godinu će moći primiti oko 12 tisuća korisnika.
Očekuje se da će  se u neposrednoj blizini veteranskog centra u Šibeniku graditi i bolnica, što je ministar Medved podupro zbog povezivanja s programom preventivnih sistematskih pregleda koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja. Istaknuo je i osnaživanje područnih odjela tog ministarstva koji su hrvatskim braniteljima dostupni u svim županijama.
U veteranskim centrima pružat će se njega i pomoć kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, oni će biti dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije zainteresiranima za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se u njima provoditi.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Željko Sačić: “Ovdje se brani istina o Domovinskom ratu”

Published

on

Prosvjedni skup: Izvor: Facebook

Nekoliko stotina hrvatskih branitelja u ponedjeljak je održalo prosvjedni skup na Koranskom mostu u Karlovcu, gdje je prije 29 godina hrvatska Specijalna policija zaustavila rezerviste JNA te time spriječila okupaciju Karlovca pri čemu je ubijeno 13 razoružanih ratnih zarobljenika.

Nekoliko udruga proisteklih iz Domovnskog rata predvođeni karlovačkom Udrugom specijalne policije Grom, prosvjedovali su protiv najave Srpskog narodnog vijeća da će na tom mjestu održati komemoraciju za ubijene sunarodnjake.

Izvor: Facebook/Željko Sačić

Izvor: Facebook/Željko Sačić

Na prosvjednom skupu na mostu bio je i umirovljeni general, saborski zastupnik i član Odbora za ratne veterane u Hrvatskom saboru Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) koji je rekao Hini da se ovdje “brani istina o Domovinskom ratu”.

“Nećemo dozvoliti da se istina relativizira, da se povijest izokreće. Ovaj događaj na Koranskome mostu bio je akt samoobrane i simbol je tadašnje ugroženosti i obrane od okupacije. Danas kada Srpsko narodno vijeće želi kroz taj tragičan događaj izjednačiti žrtvu i agresora, mi se moramo okupiti da poručimo da to ne prihvaćamo”, rekao je Sačić.

On, kao ratni načelnik Stožera specijalne policije, kazao je da su pripadnici Specijalne policije Grom “branili Karlovac slavno, časno, pošteno i hrabro, te da je njihov pripadnik Mihajlo Hrastov za taj događaj na Koranskome mostu osuđen u krajnje dvojbenom procesu, jer je nakon tri oslobađajuće prvostupanjske presude Vrhovni sud donio presedan-presudu bez vraćanja predmeta na ponovno suđenje”.

Osim toga, kaže Sačić, država Hrvatska Hrastova tuži za 6,5 miljuna kuna za naknadu troškova odštete obiteljima poginulih, jer je proglašen krivim, te je najavio da će se “o tome morati razgovarati ozbiljno, jer Hrastov nosi stigmu i nepojmljivo ogroman dug, a jasno je da on to 21. rujna 1991. ne bi učinio da nije bilo rata i velikosrpske agresije, obrane Karlovca i Hrvatske”, rekao je Sačić.

Slačanin: Skup podrške Mihajlu Hrastovu

U ime organizatora prosvjeda, predsjednik karlovačke Udruge Specijalne jedinice policije Grom Josip Slačanin rekao je medijima da je ovo skup “jedinstvene podrške Mihajlu Hrastovu koji je zaslužan što je Karlovac danas to što jest, jer su tu zastavljeni ljudi pod uniformama i naoružanjem koji nisu u Karlovac došli na kavu, već kao agresori, neprijateljski vojnici”.

“Mi nemamo ništa protiv da SNV održava mise za njih i da im zapale na groblju svijeće, to je ljudski, ali komemoraciju njima na mostu smatramo nepotrebnom i neukusnom provokacijom, jer je ovaj most simbol otpora velikosrpskoj agresiji i simbol obrambenog karaktera Domovinskog rata u kojem je neprijatelj uspostavljao veliku Srbiju na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag”, rekao je Slačanin.

Osim karlovačkih udruga na skupu su bili i predstavnici HOS-a. Predsjednik koprivničke Udruge dragovoljaca HOS-a Ivan Betlehem je za događaj na Koranskom mostu rekao da se tu “na njihovoj zapadnoj granici Velike Srbije, branila država, domovina, i to u svojem dvorištu, u srcu Hrvatske”, te da treba znati da su tu “rezervisti JNA digli ruku na Hrvatsku koja se morala obraniti, te da je u toj obrani do kraja rata poginulo 15.000 hrvatskih branitelja i 400 djece”.

 

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Rijekom se pjevalo “Zovi samo zovi”!!! Odgovor na zvijezdu petokraku !!!

Published

on

Izvor: Facebook/Dnevno

Veći broj građana okupio se u nedjelju popodne u središtu Rijeke prosvjedujući protiv postavljanja umjetničke instalacije Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ na krov Riječkog nebodera.

Prosvjednici su nakon okupljanja Mostu hrvatskih branitelja, prošli Korzom do Riječkog nebodera, a mirno okupljanje organizirano je putem društvenih mreža.

Petokraku na riječkom neboderu nisu svi doživjeli kao “umjetničku instalaciju”.

Veliki broj Riječana crvenu zvijezdu jasno istaknutu u njihovom gradu, smatraju isključivo – provokacijom.

To su danas i pokazali kolonom koja je sa hrvatskim i hos zastavama prošetala gradom, uz uzvike “Vukovar” i pjesmom “Zovi, samo zovi”.

Iz operativnog dežurstva Policijske uprave primorsko-goranske doznaje se da je policija, temeljem saznanja da je došlo do okupljanja većeg broja građana izašla na mjesto događaja te da tijekom okupljanja nije bilo policijskog postupanja.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ postavljena je u nedjelju ujutro na krovu Riječkog nebodera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, priopćeno je iz Rijeke 2020.

Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje, kako je priopćeno, podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Iz Rijeke 2020 naveli su da je umjetnička intervencija postavljena na dana kada je 1943., Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim je Izvršnim odborom predsjedao književnik Vladimir Nazor, donijelo Odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

Hina/Dnevno

Ucitavanje vijesti

Najčitanije