SPLIT – Gradsko vijeće prihvatilo proračun za 2017. u iznosu od 869 milijuna kuna

Splitsko gradsko vijeće je u ponedjeljak navečer prihvatilo gradski proračun za 2017. godinu u iznosu oko 869 milijuna kuna te projekcije proračuna za 2018. godinu od oko 908 milijuna kuna i za 2019. godinu oko 898 milijuna kuna.

Za takvu odluku od nazočnih 34 vijećnika glasovalo je 20, a 14 je vijećnika bilo protiv.

“Ovim proračunom za 2017. godinu uspostavlja se novi smjer uvođenja financijskog reda jer je prijetio financijski kolaps grada,” rekao je gradonačelnik Andro Krstulović.

Naglasio je kako će već do kraja ove godine iz usvojenog proračuna biti izdvojeno 12 milijuna kuna za aktivnosti sanacije odlagališta Karepovac. “Sanacija Karepovca je prijelomna točka razvoja Splita,” istaknuo je Krstulović Opara obrazlažući ovogodišnji proračun.

Krstulović Opara je također rekao kako se danas usvojenim proračunom prvi put u tom gradu potiče pronatalitetna politika i osiguravaju besplatni udžbenici za učenike.

Usvajanju proračuna Grada za 2017. godinu prethodila je višesatna diskusija u kojoj su vijećnici iz oporbenih stranaka SDP-a, Mosta i Pametno kritizirali predloženi preračun, ocjenjujući da je neambiciozan i da ne vodi brigu o mladima. Krstulović Opara je odbacio takve primjedbe poručivši kako proračun treba pažljivo pročitati a ne paušalno iznositi ocjene.

Marijana Puljak iz stranke Pametno je kazala kako tim proračunom HDZ pokazuje da “zna osiromašivati građane” i da se toj stranci ne može vjerovati, na što je replicirao Petar Škorić iz HDZ-a rekavši kako su takva stajališta Marijane Puljak “demagoška i populistička i doprinose širenju političke destrukcije.”

Proračun za 2017. godinu nije usvojen u prosincu 2016. godine jer su vijećnici odbacili i ocijenili nerealnim prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Ive Baldasara od milijardu i 30 milijuna kuna. Potom je u prosincu 2016. Gradsko vijeće Splita usvojilo odluku o privremenom tromjesečnom financiranju grada do kraja ožujka 2017. godine. Po isteku tri mjeseca, Vlada je na sjednici 6. travnja donijela rješenje o istovremenom raspuštanju Gradskog vijeća Grada Splita i razrješenju gradonačelnika Baldasara i njegovih zamjenika, a za povjerenicu Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika imenovala je Branku Ramljak.

Ramljak je privremena upraviteljica bila do formiranja nove gradske vlasti Splita nakon ovogodišnjih lokalnih izbora u svibnju, na kojima je u drugom izbornom krugu kandidat HDZ-a Andro Krstulović Opara pobijedio protukandidata Željka Keruma.

Hina