Split: Gradi se plaža vrijedna skoro 20 milijuna kuna

U Podstrani, općini koja se naslanja na Split, do ljeta će biti izgrađena nova plaža, a u sklopu projekta uređenja obalnog područja od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice u Strožancu, ukupne vrijednosti 18.6 milijuna kuna.

Uz plažu planirana je izgradnja parkirališta, zelene površine, igrališta za odbojku na pjesku, boćališta, javnog zahoda i svlačionice dok će u središnjem dijelu biti biciklisitička staza, piše Slobodna Dalmacija.

Čitav projekt financira se novcem iz općinskog proračuna, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU, Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatskih voda i Urbane aglomeracije grada Splita.

“Projektom je obuhvaćeno uređenje i rekonstrukcija plaže i obalnih konstrukcija, izgradnja objekata koje će biti u funkciji plaže i šetnice, izgradnja i rekonstrukcija pristupnih kolnih i kolno-pješačkih prometnica i pješačkih staza te izvedba novih infrastrukturnih objekata”, kazao je načelnik Općine Podstrana Mladen Bartulović prilikom obilaska gradilišta.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban kazao je pak da će nova plaža u Podstrani biti i plaža Splita i Splićana.

“Županija je u ovom projektu, kroz 2017. godinu, sudjelovala s više od tri milijuna kuna, a sličan iznos planiramo izdvojiti i u 2018. godini za dovršenje projekta. Nadam se da će izvođač dinamiku obavljanja radova nastaviti istim tempom i da će plaža do ljeta biti gotova. S obzirom da će Žnjan ove godine imati prijelaznu godinu, nadam se da će mu nova plaža u Podstrani biti dostojna alternativa i na koncu da će se mnogi naviknuti na nju te sljedećih ljeta nastaviti dolaziti”, kazao je župan Boban.

U prvoj fazi bit će uređena plaža od sportske lučice Strožanac do hotela “Lav”, a u drugoj fazi uređenje obale od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice u Strožancu.

Prva faza je na čekanju jer se čeka dobivanje građevinske dozvole za izgradnju kanalizacije, dok će druga faza biti gotova do ljeta 2018. godine.

I načelnik Podstrane i župan splitsko-dalmatinski smatraju da će realizacija ovog projekta značajno pridonijeti kvaliteti života lokalnog stanovništva.