‘Split gori’: Postali smo balkanska favela

Foto: Twitter

Skupina građana uz potporu organizacija civilnoga društva večeras je ispred splitske Banovine organizirala prosvjednu akciju “Split gori”, želeći nakon nedavnog požara upozoriti na probleme prostornog planiranja, sanacije i odlaganja otpada te upravljanja gradom.

Zahtijevaju sanaciju i sustavno planiranje postlegalizacijskih naselja i istočnih dijelova Splita u procesima izrade novog GUP-a ili njegovih izmjena. Traže i hitno i odgovorno djelovanje u pogledu odlagališta otpada Karepovca kao tempirane bombe koja izravno ugrožava zdravlje svih građana i građanki, prema pravilima struke, te preuzimanje odgovornosti za upravljački, organizacijski i komunikacijski fijasko koji je doveo do ugroze ljudi i imovine.

Prikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruNa početku prosvjeda okupljeni su zahvalili vatrogascima, pilotima kanadera, HGGS-u, Hitnoj pomoći, liječnicima, kuharima koji su pripremali hranu vatrogascima kao i svima koji su sudjelovali u gašenju požara. “Postajemo priprosta balkanska favela, a ne cvit Mediterana, što smo nekad bili. Hoćemo li čekati sljedeću katastrofu koja će uzeti ljudske žrtve? Da je Karepovac eksplodirao i da je trebalo evakuirati, kojim putevima bi se evakuiralo. Vrijeme je da tom neredu dođe kraj, rekao je Dragan Žuvela, čelnik Društva arhitekata Split, jedan od organizatora okupljanja.