Povezite se

Split

Split- Dom umirovljenika dobio povjerenicu, jedna osoba na respiratoru u težem stanju

Objavljeno

-

Splitski Dom za starije i nemoćne osobe, čijih je 52 štićenika zbog sumnje na koronavirus završilo u bolnici, dobilo je povjerenicu Helenu Bandalović, sedam umirovljenika je na respiratoru, jedan od njih je u težem stanju, istaknuto je na popodnevnoj konferenciji županijskog Stožera Civilne zaštite.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin još je jednom ponovila da je Zavod 29. ožujka kontaktirala glavna medicinska sestra toga dom Doma kojoj je epidemiolog nakon razgovora preporučio izolaciju korisnice koja je imala simptome i obvezan pregled liječnice koja brine o štićenicima Doma.  Rekla je i da ih liječnica potom nije kontaktirala.

Upitana,  Karin je istaknula da liječnici  iz Zavoda ne izlazi na teren ako netko javi da jedna osoba ima temperaturu već se tada zove nadležni liječnik koji onda odlučuje postoje li indikacije na koronavirus.

“Trenutno su nam kritične točke Solin i Split. U Domu smo stavili 73 djelatnika u izolaciju. Sedmero njih je izjavilo da je radilo sa simptomima bolesti”, ponovila je Karin.

 Testirali smo 55 djelatnika, a u sljedećem razdoblju ćemo testirati i ostale. Svi korisnici, kao i djelatnici drugog doma, onog u Zenti su dobro, nemaju temperaturu i njihovo se stanje prati cjelodnevno, rekla je Karin.

Upitana što je pokazao jučerašnji izvid epidemiologa Bernarda Kaića kojeg je obavio u Domu, Želja  Karin je odgovorila kako se njegov izvještaj u potpunosti poklopio s njihovim izvidom, tj. da se njihova izvješća podudaraju. 

“To je mali prostor, situacija je takva kakva je. Vidimo koliko ima korisnika, a koliko soba. Uglavnom su to višekrevetne sobe. Problem je nedostatak osoblja, pridržavanja mjera, a najveći je problem bio što, pretpostavljamo, da je netko od djelatnika bio bolestan i dolazio raditi ili je bilo asimptomatski. To je većina problema koji su nastali. Neki koraci su se preskočili”, dodala je Karin.

U Respirativno-intezivističkom centru KBC Split hospitalizirana su 102 bolesnika od kojih je  52 pozitivno na COVID- 19, a ostali su u obradi, izvijestio je ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović. Kako je rekao, od ukupnog broja primljenih u bolnicu sedam ih je na respiratoru.

Jedan od 52 bolesnika koji su evakuirani iz Doma za starije u težem je kliničkom stanju, dok ostali imaju umjerene, pa i blaže simptome. S obzirom da su to bolesnici starije životne dobi, čiji je prosjek godina 86, većina su slabije pokretni ili nepokretni, zbog čega su osjetljiviji na osnovnu akutnu bolest, pa skrb o njima mora biti multidisciplinarna, istaknuo je Meštrović.

 Kako je rekao, testovi za prvih 39 bolesnika iz Doma koji nisu bili testirani su napravljeni, pa je naknadno testirano još troje koji su došli, no testovi su izradi i  trebali bi biti gotovi do kraja dana.

“Kada ih dobijemo moramo ih pažljivo analizirati i pristupiti svakom bolesniku individualno. Danas će naši djelatnici pozvati članove obitelji  bolesnika kako bi ih obavijestili o njihovom stanju”, istaknuo je ravnatelj Meštrović.  

Izvijestio je i da je u Respiratorno-intenzivističkom centru obavljena prva operacija bolesnika sa sumnjom na Covid-19. Radilo se o operaciji abdomena. 

Također je rekao i da su tri bolesnika skinuli s respiratora i vratili u njihove županijske bolnice, a radi se o pacijentu iz Šibensko-kninske županije i dvojici iz Dubrovačko-neretvanske.

Župan Blaženko Boban je rekao da je dobio izvještaj ravnatelja Doma i epidemiološke službe i da su njihova mišljenja kontradiktorna. Konzultirao se s ministrom Vilijem Berošom i dogovorio da će resorna ministarstva formirati zasebno tijelo koje će u što kraćem roku donijeti svoje očitovanje kojeg će se on pridržavati, te sukladno tomu donijeti odluke za sankcioniranje onih koji su napravili propust.

“Da bi naš Dom mogao dalje funkcionirati za povjerenicu sam imenovao Helenu Bandalović koja će biti potpora za pojačani nadzor rada Doma. Ona je već sada na terenu i radi. O konačnom izvješću zajedničkog tima dvaju ministarstava donijet ću i odluku onako kako sam jučer i najavio”, kazao je župan Boban ponovno apelirajući na građane da se pridržavaju svih uputa Stožera.

Split

Upravno vijeće nije prihvatilo ostavku ravnatelja KBC-a Split

Published

on

Upravno vijeće KBC-a Split nije u srijedu prihvatilo ostavku ravnatelja KBC-a Julija Meštrovića, koju je podnio sredinom svibnja nakon zamjene identiteta dviju pacijientica splitske bolnice, od kojih je jedna preminula.

Zbog odgovornosti za tu aferu Upravno vijeće smijenilo je predstojnika Klinike za infektologiju Borisa Lukšića, šefa Respiracijsko-intenzivističkog centra COVID bolnice Ivu Vukovića i pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Antona Marovića.

U izjavi za javnost nakon sjednice predsjednik Upravnog vijeća Neven Ljubičić i ravnatelj Meštrović najavili su promjene u splitskoj bolnici – uvođenje narukvica s barkodom za pacijenete i uređivanje informacijskog sustava KBC-a

Ucitavanje vijesti

Split

Gradonačelniče Opara, zar je potrebno u ovoj krizi dodatno haračiti?

Published

on

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Mladež HSP Split obratila se javnosti pismom koje je uputila gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari u kojem ga upozorava na otimačinu koju kao gradonačelnik provodi nad svojim sugrađanima.

Pismo upućeno redakciji portala Nacionalno prenosimo u cijelosti:

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara na samom početku mandata povećao je prirez na plaće građana Splita za 50% odnosno s 10% na maksimalnih 15% te nam odmah svima dao do znanja u kojem smjeru ide njegova politika. Nakon toga smo se naslušali mnogobrojnih obećanja o napretku Splita, a sve se nastavilo rušenjem Žnjana i gašenjem 400 radnih mjesta te uništavanjem našeg prelijepog grada. Osoba koje će u povijesti Splita ostati zabilježena velikim slovima kao najnesposobniji gradonačelnik pri kraju svog mandata ide dalje i to otimačinom od naših sugrađana. U doba kada nam prijeti nova kriza, turistička sezona je upitna, mnogi su zabrinuti za svoja radna mjesta, a čak i banke koje lihvare naše sugrađane odgađaju otplate kredita za 90 dana, gradonačelnik Opara želi uvesti naplatu parking mjesta za garaže u Vrazovoj i na Sućidru.

Nažalost, to nije sve jer je Andro Krstulović Opara naložio podizanje godišnje grobne naknade za 50%, i time vama dragi sugrađani indirektno poručio da odgodite umiranje za neka bolja vremena.

Pozivamo gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu da pokaže barem mali dio suosjećanja i ljudskosti u ovim neizvjesnim vremenima te da zaustavi naplaćivanje garaža koje su nove te trenutno iziskuju minimalno održavanje. Odgodite naplatu dok se trenutna situacija dodatno ne iskristalizira odnosno ne poboljša. Još uvijek nije definiran model prema kojemu bi se trebala vršiti naplata parking mjesta u Vrazovoj i na Sućidru, ali ono što je sigurno jest da to će biti po modelu prema kojemu treba što više novca uzeti od građana Splita kako bi se zbrinuo preostali partijski podmladak.

Mnogim našim sugrađanima prijeti mogućnost ostanka bez posla, stoga im gradonačelniče Opara nemojte i vi još dodatno otežavati i uzimati kruh iz usta kako bi napunili gradsku blagajnu. Vjerujemo da Vam je mnogo lakše uzimati od građana nego ispuniti vlastita predizborna obećanja.

Gradonačelniče Opara, Split je glavni!

Mladež HSP-a Split

Ucitavanje vijesti

Split

Gospodo iz SDP-a, umjesto bavljenja prošlosti, nužnije je upozoriti na Oparine mjere pomoći gospodarstvu

Published

on

Hrvoje Marušić, predsjednik HSP-a Split, Marijo Popović, tajnik Županijskog vijeća HSP-a SDŽ

Iz HSP Split na redakciju portala Nacionalno stiglo je priopćenje u kojem se upozorava na konkretne životne probleme obrtnika i poduzetnika u Splitu u kojemu HSP jasno pokazuje na koji način gradonačelnik Opara pomaže splitskom gospodarstvu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dok se druge stranke bave temama iz prošlosti, želimo ukazati na stvarne probleme u našem gradu.

S obzirom da u posljednje vrijeme splitski socijal demokrati odnosno predstavnici stranke demokratskih promjena uporno nameću teme iz prošlosti nešto bismo im ipak poručili. Umjesto vraćanja u prošlost, bolje, svrsishodnije i poželjnije bi bilo da se bavite stvarnim, životnim problemima. Nažalost, teme koje potencirate su teme koje šire razdore i stvaraju dodatne podjele u našem društvu što je očito i vaš primarni cilj. Jer da je suprotno onda biste radili nešto konkretno i
borili se za rješavanje mnogobrojnih problema koje imaju naši sugrađani u svakodnevnom životu.

Osim prosipanja političke demagogije i prodavanja magle ništa drugo zapravo niti ne znate, a to ste pokazali na bezbroj primjera gdje ste imali priliku nešto kvalitetno učiniti.
Dok se jedni bave političkom demagogijom, mi bismo željeli upozoriti na konkretne probleme s kojima se susreću naši sugrađani. U situaciji koja nas je pogodila pandemijom korona virusa u kojoj cjelokupno naše gospodarstvo itekako osjeća posljedice možemo reći da je Grad Split zakazao.

Gradonačelniku Opari puna su usta hvale kako će pomoći svakom obrtniku i poduzetniku, međutim stvarni primjeri ne idu u prilog tome.
U nastavku donosimo primjer računa ispostavljenog za naknadu za odvoz komunalnog otpada za vrijeme dok ugostiteljski objekt nije smio biti otvoren odnosno za vrijeme zabrane rada. Uvidom u račune za mjesece veljaču, ožujak i travanj vidimo da svi glase na isti iznos stoga cijela gradonačelnikova priča i obećanja padaju u vodu.
HSP Split

Ucitavanje vijesti

Najčitanije