Splićanima prirez povećan na 15 posto – za socijalne programe

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Splitsko gradsko vijeće odlučilo je povećati stopu prireza s 10 posto na 15 posto na porez na dohodak, a sredstva iz te mjere bit će usmjerena u socijalnu programe, odnosno besplatne udžbenike za učenike te za pronatalitetnu politiku u Splitu.

Za ovu odluku od nazočnih svih 35 vijećnika, koliko ima splitsko Gradsko vijeće, glasovalo je njih 19, a 16 vijećnika je bilo protiv.

Odluku je poduprlo svih 19 vijećnika iz koalicije koju čini HDZ sa svojim partnerima i Hrvatska građanska stranka Željka Keruma,  koji imaju većinu u splitskom Gradskom vijeću, javlja HRT.

Ovim povećanjem stope prireza godišnje ćemo uprihoditi oko 17 milijuna kuna i ta ćemo sredstva namijeniti za djecu tako što ćemo im omogućiti besplatne udžbenike, te za pronatalitetnu politiku tako što ćemo obiteljima za treće i svako sljedeće dijete dodijeliti 55 tisuća kuna koje ćemo isplaćivati u roku od 10 godina po rođenju djeteta, objasnio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Smatra da je zbog nedostatka pronatalitetne politike Split u posljednjih 12 godina napustilo 20.000 osoba.

Krstulović Opara je naglasio kako u Splitu postoji velik broj ljudi koji zarađuju  puno od turizma. Turizam u Splitu je u zadnjih 10 godina povećan za 375 posto, a taj novac koji se slijeva u naš grad ne vidi se u gradskom proračunu. Proračun Splita pada, a proračuni drugih gradova rastu jer imaju kvalitetnu poreznu i prireznu politiku što Split nema, objasnio je Krstulović Opara.

Splitski gradonačelnik je odbacio primjedbe kako povećanje stope prireza predstavlja “udar na džep” Splićana rekavši kako više od 60 posto građana Splita neće osjetiti utjecaj povećanja stope prireza s obzirom na prosječnu neto-plaću.  Vijećnici oporbenih stranka su se u svojim diskusijama protivili povećanju stope prireza, tvrdeći kako će to predstavljati nove namet za građane Splita.

Mirjana Puljak (stranka Pametno) je zamjerila HDZ-u što sada želi povećati stopu prireza, a prije godinu dana, kaže, kada je povećanje stope prireza predlagao tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar HDZ je glasovao protiv tog prijedloga. Puljak je ustvrdila da će povećanje stope prireza najviše pogoditi mlade obitelji bez djece i ovo će im biti još jedan razlog da napuste Split.

Krstulović Opara je odgovorio kako uopće nije točno to što govori Puljak. rekavši kako ona nije dobro vidjela prijašnja povećanja stope poreza. Moj prethdnik Baldasar je pozajmicom od 150 milijuna kuna i prijedlogom o povećanju stope prireza želio zakrpati rupe u gradskom Proračunu, a mi povećanjem stope prireza razvijamo pronatalitetnu politiku i pomažemo našim učenicima osiguravajući im besplatne udžbenike, naglasio je Krstulović Opara.