SPH nakon presude europskog suda podržao granične policajce

Sindikat policije Hrvatske (SPH) izrazio je u petak vezano za presudu europskog suda podršku graničim policajcima, ustvrdivši da policija odgovorno štiti granicu i stanovnike te da ne postoji kolektivna odgovornost za potencijalne pogreške pojedinaca.

Podršku pripadnicima granične policije, policijskim službenicama i službenicima sindikat je dao nakon presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju stradavanja šestogodišnje migrantice Madine Hosseini, izjava pučke pravobraniteljice i udruga za ljudska prava.

“Policija odgovorno štiti granicu i sve stanovnike Republike Hrvatske, usprkos teškim uvjetima i stotinama osoba koje ilegalno i bez dokumenata žele prijeći na hrvatski teritorij”, naveo je sindikat.

SPH smatra kako je do dovršetka iščitavanja presude i upotrebe pravnih lijekova nedopustivo insinuirati da policija postupa iznad zakona, a istovremeno opravdavati ilegalne prelaske granice, mimo graničnih prijelaza i bez nužnih dokumenata. Hrvatska policija je, poručuju iz sindikata u više navrata dokazala kako pomaže ilegalnim migrantima i spašava ih od opasnosti u kojima se nađu pri pokušaju prelaska kroz neprohodne terene, u teškim vremenskim uvjetima.

“Također, tvrdi se da je Republika Hrvatska uzimala u obzir pojedinačne slučajeve članova obitelji, na koje se odnosi presuda, a istovremeno se cijelu policiju kroz izjave za medije optužuje za nasilje i zataškavanje nasilja. To je neprihvatljivo i ne postoji kolektivna odgovornost za potencijalne pogreške pojedinaca”, priopćio je sindikat.