Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice ide u energetsku obnovu

Zgrada Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice uskoro će biti obnovljena nakon što je u srijedu potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar dodijelio ravnatelju bolnice Denisu Kovačiću odluku o energetskoj obnovi za što će biti utrošeno 73,4 milijuna kuna od čega je 37,8 milijuna kuna bespovratnih sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.

“U Varaždinskoj se županiji uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja realiziraju projekti vrijednosti oko 230 milijuna kuna koji uz energetsku obnovu bolnica, škola i vrtića uključuju i projekte sanacije klizišta, razvoja komunalnog gospodarstva i izradu prostornih planova”, rekao je Štromar u Vladi RH.

Svečanom uručivanju odluke bio je nazočan i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

“Odluka o energetskoj obnovi zgrade bolnice donijeta je u sklopu poziva ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’ kojeg je Ministarstvo raspisalo krajem 2017. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po tom je pozivu iznosila 380 milijuna kuna što je najveća alokacija od svih do sada objavljenih poziva Ministarstva. Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200 posto od ukupnog raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava od 380 milijuna kuna stoga je poziv privremeno obustavljen 5. veljače 2018.”, priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Na poziv je zaprimljeno 448 prijava, a zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi 813,5 milijuna kuna.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ističu kako je do danas po tom pozivu doneseno 176 odluka o financiranju u iznosu od 350.799.179,13 kuna bespovratnih sredstava, s ukupnom vrijednošću projekata 692.399.529.,13 kn, a ukupno je potpisano 22 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava.

Prijave na taj poziv biti će moguće ponovno od 4. rujna a indikativni raspoloživi iznos bespovratnih sredstava koji je u ovom trenutku predviđen za poziv iznosi 300 milijuna kuna.

Od ukupno 311 milijuna eura, koliko je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada, kroz Europski fond za regionalni razvoj, od 2015. kad su objavljeni prvi pozivi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, objavom ovog posljednjeg, petog po redu Poziva energetske obnove rezervirano je 80 posto ukupne alokacije.