Španjolski sudac pritvorio kandidata za predsjednika Katalonije

Španjolski istražni sudac pritvorio je u petak zagovornika nezavisnosti Jordija Turulla koji je u subotu trebao biti u katalonskom parlamentu kandidat za predsjednika vlade Katalonije.

Turull je optužen za pobunu protiv Španjolske te je odbijena mogućnost plaćanja jamčevine. Budući da fizički neće moći prisustvovati raspravi u parlamentu u Barceloni nastavit će se politička neizvjesnost u Kataloniji koja već tri mjeseca ne uspijeva uspostaviti vladu.

Istražni sudac Pablo Llarena je odredio pritvor za još četvero bivših katalonskih dužnosnika, uključujući bivšu predsjednicu katalonskog parlamenta Carme Forcadell te Raula Romevu, donedavno glavnog čovjeka za međunarodne odnose Katalonije.

Za pobunu protiv Španjolske te organiziranje referenduma o nezavisnosti optuženo je 25 dužnosnika kojima prijete višegodišnje zatvorske kazne. Oni su optuženi nakon što je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasana uspostava samostalne republike Katalonije. Ona je izglasana na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda.

U petak je sudac Llarena, nakon provedene istrage, potvrdio optužnicu odobrivši nastavak sudskog procesa za 25 dužnosnika.

Pokrajinom na obali Sredozemnog mora već pet mjeseci direktno upravlja španjolska vlada iz Madrida. Tri stranke za nezavisnos Katalonije osvojile su najviše zastupničkih mjesta na prijevremenim izborima u prosincu no ne uspijevaju uspostaviti vladu.

Prvo su ponudile bivšeg predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u Belgiji no njemu prijeti uhićenje povratkom u Španjolsku a sud je bio zabranio njegovo imenovanje na daljinu. Pobornici nezavisnosti tada su kandidirali Jordija Sáncheza, bivšeg lidera organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC), ali njega je sudac bio odbio pustiti iz pritvora pod Madrida.

Jordi Turull, koji je dosad bio na uvjetnoj slobodi, u četvrtak u Barceloni nije uspio dobiti podršku 68 zastupnika od 135 u katalonskom parlamentu. Antikapitalistička stranka za nezavisnost CUP suzdržala se od glasovanja što je bilo presudno da ne bude izabran. CUP traži jednostrano proglašenje nezavisnosti te time uvjetuje potporu.

U subotu se u katalonskom parlamentu trebao održati drugi krug glasovanja gdje je Turullu trebalo više glasova „za“ u odnosu na „ne“ bez obzira koliko zastupnika glasovalo. No bivši član Puigdemontove vlade sada ne može fizički sudjelovati raspravi u parlamentu što je uvjet da osoba bude izrabrana za predsjednika.

Formacije za nezavisnost, Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska ljevica (ERC), moraju naći novog kandidata. Četvrtog od kada su osvojili većinu u parlamentu u prosincu.

Ne nađu li ga u iduća dva mjeseca, te ne bude li on izglasan, 5,5 milijuna Katalonaca opet će na izbore. (Hina)