Španjolski premijer: Zbog Gibraltara bi summit o brexitu mogao propasti

Pixabay

Španjolski premijer Pedro Sanchez kazao je kako bi zbog spora oko Gibraltara mogao propasti europski summit o brexitu, planiran za nedjelju.

“Ne bude li sporazuma (o Gibraltaru), jasno je što će se dogoditi odnosno da se skup vjerojatno neće održati”, kazao je Sanchez u petak u kubanskoj prijestolnici Havani, gdje se nalazi u posjetu.

On je ponovio da će glasati protiv britanskog nacrta sporazuma o brexitu s Europskom unijom ne bude li promjena koje će odražavati pregovore vezane uz spor oko GIbraltara.

Sanchez je ranije ovog tjedna kazao da će on, ako članak 184 nacrta sporazuma ne bude revidiran na posebnom summitu, glasati protiv sporazuma o brexitu.

Slične je komentare u ponedjeljak dao i ministar vanjskih poslova Jose Borrell navodeći da sporazum traži veću “pravnu jasnoću”.

Druge zemlje članice nisu sklone ponovnom otvaranju bilo kakvih pitanja vezano uz dokument koji broji 585 stranica.

Gibraltar leži na južnoj obali Španjolske i britanski je prekomorski teritorij od 1713. Španjolska opetovano polaže pravo na to područje.

“Gibraltar ne pripada Velikoj Britaniji, ona ga predstavlja, no on joj ne pripada”, ističe Sanchez.

Španjolci traže da se u ugovoru predvidi da se pitanje rješenja statusa Gibraltara ne regulira u sklopu sporazuma Britanije i EU, nego u sklopu izravnih pregovora Britanije i Španjolske.

Britanska premijerka Theresa May u subotu se treba sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junkerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom kako bi razmotrili ovu situaciju.

May je u petak rekla kako će Britanija “raditi sa Španjolskom” oko pitanja Gibraltara.

Junkerov glasnogovornik odbacio je mogućnost da bi posebni summit u nedjelju mogao propasti.

(H)