Španjolski premijer Rajoy otpustio katalonsku vladu, sazvao prijevremene izbore u Kataloniji

EPA/Fernando Villar

Španjolski premijer Mariano Rajoy otpustio je u petak vladu Katalonije, raspustio katalonski parlament te sazvao prijevremene izbore u Kataloniji za 21. prosinca nakon što je španjolski parlament odobrio mjere uvođenja izravne vlasti Madrida u toj sjeveroistočnoj pokrajini.

Prve mjere koje će poduzeti španjolska vlada je micanje s funkcije katalonskog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta, potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa te ostalih savjetnika, odnosno ministara katalonske vlade, rekao je Rajoy na konferenciji za medije u Madridu.
Njihov posao će preuzeti španjolska ministarstva a Madrid će preuzeti i upravljanje nad katalonskom policijom te će raspustiti katalonske delegacije u svijetu, tzv. “katalonska veleposlanstva” u svijetu od kojih je jedno u Zagrebu.
“Nikada nismo htjeli uvesti ove mjere. Nikada nismo htjeli doći u ovu situaciju. No više ne možemo izgubiti niti minutu, moramo što prije vratiti vladavinu zakona i vratiti situaciju u normalu”, rekao je Rajoy.
“Nismo suspendirali autonomiju Katalonije, niti ćemo ju smanjiti niti intervenirati, već ćemo postaviti prijelaznu administraciju kako bi se život stanovnika vratio u normalu”, dodao je ustvrdivši kako vlada ima “mirne” i “umjerene” mjere za provođenje zakona u skladu s ustavom.
“Ovo je tužan dan za Španjolce. Oteta je većina Katalonaca. Odveli su Kataloniju u slijepu ulicu”, izjavio je španjolski premijer osvrnuvši se na izglasavanje neovisnosti u katalonskom parlamentu. Pozvao je stanovnike diljem Španjolske i Katalonije da ostanu mirni.
Rajoy je isto tako rekao kako vlada u Madridu traži da ustavni sud poništi rezoluciju katalonskog parlamenta o neovisnosti.
Mjere su uz njegovu vladajuću Narodnu stranku desnog centra podržale i oporbene stranke lijevi centar PSOE i stranka centra Građani.

Hina