Španjolski parlament odobrio uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji

EPA/CHEMA MOYA

Španjolski parlament odobrio je u petak uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji, nedugo nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost te pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

U gornjem domu španjolskog parlamenta, zaduženog za teritorijalna pitanja, 214 zastupnika podržalo je aktiviranje članka ustava nikada dosad korištenog tijekom demokracije uvedene 1978. godine. Protiv je bilo 47 zastupnika dok je jedan  ostao neopredijeljen. Time je aktiviran članak 155. ustava kojim španjolska vlada namjerava smijeniti katalonsku vladu te spriječiti uspostavljanje nezavisne republike Katalonije.
 
Španjolska ministarstva namjeravaju preuzeti upravljanje katalonskom policijom, financijama, javim medijima i telekomunikacijama na rok od šest mjeseci dok ne budu organizirani prijevremeni izbori u Kataloniji.
 
Vladajuća narodna stranka desnog centra i lijevi centar Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), koje se izmjenjuju na vlasti tijekom posljednja četiri desetljeća, izglasala su mjere u parlamentu.
 
U 18 sati bi se trebao održati sastanak španjolskih ministara nakon čega bi mjere trebale stupiti na snagu.
 
Hina