Španjolska i Venezuela prognale veleposlanike

Pixabay

Španjolska vlada prognala je veleposlanika Venezuele iz Madrida nakon što je ta južnoamerička zemlja prognala španjolskog veleposlanika iz Caracasa čime se produbila kriza između dviju država.

Španjolski ministar kulture i glasnogovornik vlade Íñigo Méndez de Vigo rekao je kako je “jednakom” mjerom odgovoreno na potez Venezuele.

“Njen veleposlanik se nalazio na konzultacijama u Caracasu, gdje ga je pozvala tamošnja vlada, kada smo donijeli odluku”, rekao je Méndez de Vigo na konferenciji za medije u Madridu.

Vlada Venezuele označila je u četvrtak osobom “no grata” španjolskog veleposlanika u toj južnoameričkoj zemlji optuživši Španjolsku da stoji iza sankcija EU-a nametnutih grupi njenih visokih dužnosnika. Dala mu je 48 sati da napusti zemlju.

Predsjednik Venezuele, Nicolás Maduro, optužio je direktno španjolskog premijera Mariana Rajoya za “preuzimanje vodstva u zavjeri u Europi s ciljem napada na suverenitet i nezavisnost naroda Venezuele”.

U vladinom priopćenju je navedeno da je mjera protiv španjolskog veleposlanika Jesúsa Silve stupila na snagu u četvrtak zbog “kontinuirane agresije” i “miješanja u unutarnje poslove Venezuele”. Nakon što je saznao vijest španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis odgovorio je kako će Španjolska uzvratiti “jednakom mjerom”.

“Žalimo zbog odluke i proglašenju osobe ‘no grata’ te odbacujemo optužbe za miješanje u unutarnje poslove (Venezuele)”, rekao je Dastis novinarima u Davosu gdje je sudjelovao na ekonomskom forumu.

Neprijatelji optužuju Madura da je pretvorio zemlju u diktaturu dok on tvrdi da je žrtva urote predvođene američkom desnicom s ciljem eliminiranja socijalizma.

EU je u ponedjeljak odobrila nove sankcije Venezueli zabranivši ulazak za sedmero njenih visokopozicioniranih dužnosnika te im je zamrznula imovinu. Optužila ih je za zlouporabu sile u suzbijanju antivladinih prosvjeda u 2017.

Vezano za sankcije, Rajoy je u srijedu rekao kako on samo želi mir i slobodu za političke zatvorenike u Venezueli.

“EU je odobrila sankcije itekako zaslužene. One su blage kako bi gospodin Maduro razumio demokraciju”, rekao je Rajoy odgovorivši na Madurove kritike. Rajoyeva Narodna stranka desnog centra na vlasti je u Španjolskoj od 2011. godine.

Maduro se ove godine nada reizboru na predsjedničkim izborima. Ovaj tjedan je rekao kako su sankcije njegovoj zemlji “potvrdile da je EU podređena rasističkoj vladi Donalda Trumpa”.

EU je uveo embargo na trgovinu oružja s Venezuelom no ne i na trgovinu naftom. Nafta i naftni derivati čine tri četvrtine izvoza iz Venezuele u EU. (Hina)