SpaceX ukida 10 posto od ukupno oko 6.000 radnih mjesta

Proizvođač raketa SpaceX, kompanija koju je osnovao poznati poduzetnik Elon Musk, izvijestio je kako će ukinuti oko 10 posto od ukupno više od 6.000 radnih mjesta uoči »predstojećih iznimno teških izazova«.

«Kako bismo nastavili s isporukom za naše klijente i kako bismo uspjeli razviti međuplanetarne svemirske letjelice i globalni svemirski internet, SpaceX mora postati tanja, učinkovitija tvrtka«, poručio je u petak glasnogovornik kompanije.

U lanjskom lipnju je izvršni direktor tvrtke Elon Musk otpustio najmanje sedam osoba iz višeg menadžerskog tima koji je vodio SpaceX projekt lansiranja satelita, izvijestio je tada Reuters.

Otkazi su bili povezani s nesuglasicama oko tempa kojim je taj tim razvijao i testirao svoje Starlink satelite.

Program StarLink SpaceX-a nastoji prvi na tržište uvesti novu satelitsku internetsku uslugu, a u tome se natječe s tvrtkama OneWeb i kanadskim Telesatom.

Prošlog je mjeseca, pak, SpaceX realizirao svoju prvu svemirsku misiju povezanu s američkom nacionalnom sigurnošću, kada je raketa SpaceX-a s američkim vojnim navigacijskim satelitom lansirana s floridskog Cape Canaverala.