Sovenci se žale na rast cijena u Hrvatskoj: Nikad skuplje

Ljetovanje na hrvatskoj obali bit će ove godine značajno skuplje nego lani, piše slovensko Delo.

Nabrajaju sezonsko poskupljenje cestarina od 10 posto, kao i trajekata, te do pet puta veće naknade za vlasnike brodova, skuplje hotele i restorane. “To su samo neka od brojnih povećanja cijena”, prenosi tportal.

Poseban naglasak stavili su na nautički turizam. Pišu kako je Hrvatska jedna od najpopularnijih destinacija za milijune europskih ljubitelja glisera i jahti. Snažan porast broja nautičara rezultirao je dizanjem cijena vezova u hrvatskim marinama.

“Zbog skupljih vezova i drugih pristojbi vlasnici brodova razmišljaju o odmoru u nekim drugim mediteranskim zemljama”, navodi slovenski dnevnik.

Međutim, piše Delo, menadžeri slovenskih marina ne očekuju da će jahtaši zbog toga napustiti hrvatske marine.

Urednik časopisa More Braslav Karlić za slovenske novine je izračunao da je u jedanaest godina, znači od 2006., broj brodova na hrvatskoj strani Jadrana porastao za 27 posto te se broj nautičara povećao čak za 50 posto.

Bez obzira na poskupljenja, Karlić opet očekuje rekordnu sezonu. Svake godine u marinama se izgradi 300 do 400 novih vezova. Nautički bum najbolje ilustrira gužva na Visu i Hvaru. Dnevni vez na viškoj rivi iznosi 1250 kuna, odnosno 169 eura.

Dobre turističke prognoze prati i rast cijena. Od 2. svibnja ulaznica za kupalište i izletište Kamenjak dvostruko je skuplja nego prošle godine – s 40 kuna cijena je skočila na 80 kuna, zaključilo je Delo.