Šostar: Osim maski na otvorenom, predlažemo i zatvaranje kafića u ponoć

FaH

Ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar najavio je da će, uz maske na otvorenom, predložiti da u Zagrebu ugostiteljski objekti rade do ponoći nakon što je u posljednja tri dana zabilježeno više od 480 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Zagrebu je samo u subotu zabilježeno 199 novozaraženih koroanvirusom na malo više od tisuću testiranja, što znači da je pozitivno gotovo 19 posto testiranih ili svaki peti.

“Zagreb nije žarište, imamo 721 aktivni slučaj u Zagrebu. To je 0,01 posto stanovništva, čak nešto manje. Ali se bojim da ćemo sutra opet srušiti ovaj neslavni rekord. Brojka je zabrinjavajuća, daleko od toga da nije, duboko sam nesretan”, rekao je Šostar za HRT Dnevnik.

Dodao je kako je jučer bio u gradu i vidio stotinjak mladih bez maski, u kafićima, na cesti napomenuvši kako će “sasvim sigurno barem 5 do 10 njih biti pozitivno”.

“Trenutačno je dosta oboljelih među mladima i osobama između 40 i 60 godina. Kad ‘preskoči’ na starije, a u Zagrebu je gotovo 20 posto starijih od 65 godina, morat ćemo puniti i ‘Zaraznu’ i ‘Dubravu’ te možda otvarati nove kapacitete”, rekao je Šostar izražavajući zabrinutost zbog moguće popunjenosti kapaciteta tih zagrebačkih bolnica.

Za Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kaže da nije još do kraja puna, a i da “u ‘Dubravi’ prof. Vukšić dobro sve vodi te da imaju dovoljno kreveta”.

Izvijestio je da je i Tomislavac aktiviran kao karantena.

Šostar je rekao kako je među 199 novozaraženih i 29 studenata iz Španjolske koji su se međusobno družili.

“Ne znam je li netko došao zaražen ili su se ovdje zarazili. Većina njih je u privatnom smještaju, ali su danas prebačeni na ‘Tomislavac'”, rekao je.

Najavio je da će u nedjelju doraditi mjere i da je ideja da se predloži nošenje maski i na zatvorenom i na otvorenom prostoru.

“Vidimo da ima ljudi u javnom prijevozu koji ne nose maske, ljudi u prodajnim centrima na hodnicima ne nose maske, kao da u hodnicima nema virusa. Nijemci, Šveđani, Francuzi pa čak i Talijani nose maske”, upozorio je.

Rekao je i kako će predložiti da se ujednači radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata. “Sada imamo strašne gužve i mislim da je primjereno da do rade do ponoći”, dodao je.

Za nadolazeći blagdan Svih svetih i gradski prijevoz prema grobljima rekao je kako Zagreb nema tisuću autobusa i da su spremni za oba scenarija ovisno o situaciji.

“Ako ipak prijevoza bude, bit će obavezan razmak onih koji čekaju, svi će morati imati maske koji čekaju i koji ulaze u autobuse, i neće se puniti više od pola autobusa”, najavio je.

Na pitanje hoće li, ako brojke budu još veće, predložiti da se uvedu kazne za one koji ne poštuju mjere, Šostar je odgovorio kako se nada da će biti dovoljno razuma u ljudima, ali da je ta odluka na Stožeru civilne zaštite RH.

(Hina)