Socijaldemokratski forum žena SDP: Izjava Ines Stenja Linić je diskriminatorna

Maja Sporiš/Izvor:SDP


Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske reagirao je na izjavu Mostove zastupnice Ines Strenje Linić, u kojoj je iznijela stav kako će djevojke koje od rane životne dobi konzumiraju alkohol sigurno doživjeti neželjene trudnoće.

Ne sporeći kako je konzumacija alkohola kod mladih jedan od velikih i mnogih problema koji pogađaju mlade u Hrvatskoj, apostrofiranje djevojaka u takvom kontekstu smatramo diskriminatornim, Takva izjava u sebi sadrži stereotip da su isključivo mlade žene kada konzumiraju alkohol sklone i odgovorne za rizično seksualno ponašanje, istaknuli su iz Foruma žena SDP-a.

Podsjetili su kako su nedavno također reagirali na diskriminatoran iskaz odnosno objavu seksističkih plakata u zagrebačkom javnom prijevozu, gdje se mlade žene na isti način stavilo u kontekst seksualne objektivizacije. Nakon toga plakati su uklonjeni, a odgovornost za sadržaj plakata pokušala se prevaliti na učenike koji su ih kreirali u sklopu srednjoškolskog projekta.

Iz Foruma žena SDP-a napomenuli su i kako su tada upozorili upravo na to da su odrasli oni koji svojim ponašanjem i izjavama u javnom prostoru trebaju mladima pružiti pozitivne primjere kako ustrajati na iskorjenjivanju seksizma, rodnih stereotipa i diskriminacije. Također, kako nadležni u sustavu odgoja i obrazovanja trebaju intenzivno raditi na uvođenju kurikuluma građanskog i zdravstvenog odgoja, a političari i političarke biti svjesni odgovornosti svoga položaja te činjenice da svojim djelovanjem mogu doprinijeti u promicanju pozitivnih vrijednosti.

“Djeci je svakako potrebna hitna, kvalitetna i znanstveno utemeljena, sveobuhvatna i sustavna edukacija o značaju rodne ravnopravnosti, o zaštiti zdravlja, seksualnosti, ovisnostima…Sudeći po učestalosti neprimjerenih izjava koje dolaze od osoba na važnim i odgovornim položajima koji u mnogočemu utječu na formiranje javnog mnijenja, očito je da bi takva vrsta edukacije dobro došla i velikom broju odraslih”, poručili su iz Foruma žena SDP-a.

O problemu alkoholizma Mostova saborska zastupnica Ines Stenja Linić govorila je u Hrvatskom saboru u sklopu Izvješća o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2019. te upozorila na više od  200 tisuća osoba koje imaju problem s alkoholom radi kojih pati tri puta više onih koji su članovi njihovih obitelji.

Tada je između ostalog izjavila: “Mladi koji krenu u alkohol, koji s 15-16 godina počnu svakodnevno uzimati alkohol, to su mladi koji će napustiti školu, koji će krenuti prema kriminalu, to su mlade djevojke koje će sigurno doživjeti neželjene trudnoće”, rekla je.

D.Prša/Hina