Socijaldemokrati: Želimo konkretne odgovore o Petrokemiji

Domagoj Hajduković/ Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Klub zastupnika Socijaldemokrata pozvao je u utorak predsjednicu saborskog Odbora za poljoprivredu Marijanu Petir da sazove tematsku sjednicu o kutinskoj Petrokemiji kako bi dobili konkretne odgovore o tome što se događa u toj kompaniji i zašto se ne pokreće proizvodnja.

Od predsjednice saborskog Odbora zatražili su da na sjednicu pozove ministra gospodarstva Davora Filipovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, predstavnike PPD-a i Ine kao suvlasnike, sindikate i turskog investitora kako bi doznali “stvarnu istinu o tome što se događa u Petrokemiji”.

“Želimo konkretne odgovore kada će se proizvodnja pokrenuti, što će se dogoditi s prodajom i tko govori istinu a tko neistinu”, rekao je na konferenciji za novinare u Saboru zastupnik Socijaldemokrata Nikša Vukas.

Socijaldemokrati su zabrinuti da bi se Petrokemiji mogao dogoditi slučaj rafinerije u Sisku ili šećerana koje su u tišini ugašene.

“Naš dojam je da Vlada ponovno čini nečinjenjem, vjerojatno postoje neke druge teme koje ih više okupiraju, jesu li to izbori, predizborne makinacije, krojenje izbornih jedinica ili slično”, kazao je Domagoj Hajduković.

Istaknuo je da su domaća mineralna gnojiva presudna za domaću proizvodnju i da proizvodnju treba očuvati. Osim toga Petrokemija je izuzetno značajna za lokalnu zajednicu, Kutinu i Sisačko-moslavačku županiju jer zapošljava više od 1000 radnika, dodao je.

Predsjednica Kluba Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec podsjetila je da je Petrokemija 2020. završila s najboljim rezultatom u povijesti, naglasivši da je riječ o stabilnoj i perspektivnoj tvrtki koja bi trebala ostati lider proizvodnje mineralnih gnojiva u središnjoj Europi.

Cijena plina na svjetskom tržištu danas je povoljnija nego u ožujku 2022. kada je stala proizvodnja u Petrokemiji i vrijeme je da ministar gospodarstva Filipović konačno odgovori zašto nije došlo do preuzimanja od turskog investitora i tko govori istinu, poručila je Posavec Krivec.

“Hoće li stanovnici Sisačko-moslavačke županije zapamtiti Vladu Andreja Plenkovića po tome što je zatvorila sisačku rafineriju, prodala Petrokemiju i ostavila porušenu Baniju”, upitala je.