SNV osudilo napad na Vinkovčanina

Srpsko narodno vijeće (SNV) osudilo je u utorak napad na 28-godišnjeg Vinkovčanina kojega su, prema pisanju lokalnih medija, pretukla trojica muškaraca srpske nacionalnosti, te očekuju da policija utvrdi i kazni odgovorne.

“Vinkovčanina u Starim Jankovcima napali su prije svega mržnjom ispunjeni mladići. SNV osuđuje ovaj, kao i svaki budući akt nasilja koji je potaknut vjerskom, etničkom, ideološkom ili bilo kojom drugom (manjinskom) pripadnošću. Očekujemo da policija utvrdi činjenice i kazni odgovorne, fizičko je nasilje nedopustivo”, navodi SNV-a.

Ujedno mole sve odgovorne, kao i aktere na političkoj sceni, da ovaj događaj ne koriste kako bi dodatno narušili međuetničke odnose na istoku Hrvatske, već upravo suprotno, da osude nasilje i mržnju, i to svakoga puta, neovisno o tome tko su počinitelji.

“Već duže vrijeme i sami upozoravamo na desetine etnički motiviranih incidenata na istoku Hrvatske, stoga i ovaj put šaljemo apel da se spirala nasilja hitno zaustavi”, stoji u reakciji SNV-a.

Trojicu muškaraca iz Srijemskih Laza kod Vinkovaca policija je privela i kazneno prijavila za pokušaj ubojstva 28-godišnjeg Vinkovčanina kojega su prošle subote na proslavi rođendana pretukli i teško ga ozlijedili.

Iz vukovarsko-srijemske policije ne navode identitet napadnutoga i napadača, no lokalni portali su objavili kako su Ivana Andrijanića pretukli mještani Srijemskih Laza srpske nacionalnosti, koji su nasrnuli na njega kad je poželio poslušati neku od pjesama Miroslava Škore.

Sve se dogodilo prošle subote na proslavi rođendana sina Andrijanićevog rođaka u Lovačkom domu u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca.

Osumnjičeni su u utorak predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.