Snježna kraljica – Švicarka Wendy Holdener otvara ženski slalom

FaH

Švicarka Wendy Holdener otvorit će 12. izdanje Trofeja Snježne kraljice, ženskog slaloma Svjetskog kupa koji će se u srijedu održati na sljemenskom Crvenom spustu.

Druga će startati Norvežanka Nina Haver-Loeseth, a treća Švicarka Melanie Meillard. Braniteljica naslova pobjednice na Sljemenu Slovakinja Veronika Velez-Zuzulova neće braniti krunu zbog ozljede, dok će vodeća skijašica u ukupnom poretku Svjetskog kupa kao i najbolja slalomašica ove sezone Amerikanka Mikaela Shiffrin startati s brojem četiri.

“Užitak je biti ovdje, publika u Zagrebu je sjajna. Sretan sam što sam ovdje jer je Sljeme jedno od mojih najdražih utrka,” kazala je Amerikanka koja je u Zagrebu dva puta pobijedila, a dva puta nije završila utrku.

Ove godine ždrijeb brojeva održan je na klizalištu Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, a skijašice su doklizale po svoje brojeve.

“Po 12. put smo ovdje u Zagrebu. Sljeme je spremno, a staza je u fantastičnom stanju. Pozivam sve navijače da nam se u srijedu i četvrtak pridruže na Sljemenu kako bi gledali najbolje skijašice i skijaše svijeta,” kazao je predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić, dok je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio kako će se na iduću utrku na Sljeme voziti novom žičarom. Bandić je pritom javnosti predstavio izgled nove gondole.

Prva vožnja započinje u srijedu u 13,00 sati, a start druge utrke je u 16,30 sati. Dan kasnije na Crvenom spustu po deveti put bodove će loviti i najbolji skijaši svijeta. Njihova prva vožnja startat će u 12.45 sati, a druga u 16.30 sati.

Austrijanka Marlies Schild rekorderka je sa četiri pobjede, dok su po dva puta slavile Amerikanka Mikaela Shiffrin i Finkinja Tanja Poutiainen. Kod skijaša lani je slavio Talijan Manfred Molgg, a rekorder je Austrijanac Marcel Hirscher s tri pobjede.

Zanimljivo, u 12 ženskih i devet muških utrka nitko od hrvatskih skijaša nije slavio na Sljemenu. Ivica Kostelić je tri puta bio drugi (2008, 2009, 2011) i jednom treći (2012), dok je kod djevojaka Ana Jelušić bila druga (2007), a Janica Kostelić treća (2006).

STARTNA LISTA:

1. Wendy Holdener (Švi)

2. Nina Haver-Loeseth (Nor)

3. Melanie Meillard (Švi)

4. Mikaela Shiffrin (SAD)

5. Bernadette Schild (Aut)

6. Frida Hansdotter (Šve)

7. Petra Vlhova (Slk)

8. Ana Bucik (Slo)

9. Christina Geiger (Njem)

10. Irene Curtoni (Ita)

11. Maren Skjoeld (Nor)

12. Chiara Costazza (Ita)

13. Lena Duerr (Njem)

14. Michelle Gisin (Švi)

15. Denise Feierabend (Švi)…