Povezite se

Izdvojeno

Snježana Nemec: “Slušajte svoju intuiciju”

Objavljeno

-

Piše: Snježana Nemec

Slušajte svoju intuciju. Ne zanemarujte taj unutarnji glas kojim osjećamo  i  naslućujemo istinu, i kada ste u privatnom ili poslovnom  svijetu, u svijetu svih tih međuljudskih odnosa i grozomorne hijerahije gdje su jedni ispod, jedni iznad. Kad vam oni koji dobro paze da nam uvijek nešto fali daju dvije do tri banalne stvari,  i kada se mislima vinete u nebo, spremni stradati zbog ideala. Kad osjećate da se s vašim djetetom nešto događa, kad vam prijatelji upućuju riječi podrške, a vama je nešto sumnjivo, kad vam je partner  slakorječiv i u zvijezde vas kuje, a vama nešto smeta, kad prolazite sablasno praznim hodnikom i nikoga ne susećete, a u zraku osjetite, gotovo da rukama možete opipati nevolju.

Kad život pred vas stavlja izazove.

I nije važno radi li se o mističnom predosjećaju, glasu Boga, anđela, duši  koja je izvan granica tjelesnog i materijalnog, ili znanstvenom pojašnjenju povezanom s našom podsvijesti i njezinom bazom podataka. Ni jedno ni drugo nije dokazivo. Neobjašnjivo je, ali je tu.

Sve smo udaljeniji od slutnje, naslućivanja, predosjećaja, „otkrića koje se razvija iz ljudske kuše“, ne znajući ili zaboravljajući da i razum, počevši od  Hegelove dijalektičke metode u fenomenima stvarnosti zapravo spoznaje svoju vlastitu unutrašnjost, „dušu sadržaja.“

I koliko nam god intuicija govori, upozorava nas, sve češće je odguravamo jer razum je taj koji intuiciju pobija, suprotstavlja joj se, borbu s njom vodi.

Razum je navikao na dokaze da nešto postoji. Dokaz da nas je netko prevario, dokaz da nam netko radi iza leđa, dokaz koji jamči neku postavku, ali loš osjećaj koji nas prati ne može se dokazati niti definirati  a mi ljudimo volimo definiranja. U nekom času, a ne znate više ni u kojem nađete se u procjepu između razuma, želje, straha  i intuicije i tako „hodate svijetom“, sve do trenutka kada vaša intuicija postaje stvarnost. Tada ste već duboko zaglibili i pomislite- da sam bar slušao(la)  intuiciju, sva ta  muka sada ne bi bila potrebna.

Razumom nalazimo i opravdanja. Našom željom prema nečemu ili nekome tražimo ta ista opravdanja. Razumom i željom, a nerijetko i strahom opravdamo nečije postupke, smanjujemo svoje stanadarde.  Naša sposobnost razboritog rasuđivanja govori da je sve u redu, ali šesto čulo ne. Ne da vam mira. Kao kad vidite početak. Svi okolo se dive, a vama nešto zasmeta. Osjećate da treba drugačije. Ili vam kažu: ovako izgleda savršenstvo. A vi vidite: ne izgleda. I krivo vam je što vidite,  ali ne poslušate šapat svog unutarnjeg glasa.

Intucija je iznad našeg znanja, rekao je Tesla. I u pismu majci u srijedu 18. studenog Tesla osjeća, naslućuje –   Majko, pri pomisli na Tebe, osjećam se nekako teško i turobno, ne znam kako, ali osjećam da nisi dobro. Volio bih da sam kraj Tebe, sad, i da ti prinesem vode…. Jutros sam ustao prije nego je svanulo jer sam ponovo čuo nešto što,već, duže, a kroz san, čujem u svojoj sobi. Čuo sam glas koji poje i moli nekim maurskim jezikom lijepu tužbalicu ili zov. Jutros sam otjerao san s očiju i potvrdio da glas dolazi odsvakud i da ne mogu odrediti da li je s vana ili iznutra.

U četvrtak, 19. studenog – Opet mislim na tebe, Majko. Opet imam onaj nemir i tugu u tjelu. Danas ću pisati u Ured za patente da moj javni eksperiment pomjere za jedan tjedan ranije jer ja moram krenuti kući, u domovinu, krenuti Tebi. Znam, sad, sigurno da nisi dobro, jer onaj glas, onu tužbalicu ponovo sam čuo sasvim svjestan i budan….

Izdvojeno

VIDEO/Čestitka pripadnika HV-a u povodu Dana državnosti RH

Published

on

Pripadnici Hrvatske vojske uputili su u subotu u prigodnu video čestitku svim pripadnicima i pripadnicama HV-a i djelatnicima Ministarstva obrane kao i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja.

“S ponosom čestitamo 30 godina hrvatske državnosti ! Hrvatska vojska je potekla iz naroda i tu smo za narod, čuvamo naš dom, naše predivno more, otoke, ravnice i planine, naše nebo i svaki ljudski život! Za nas nema nepremostivih prepreka!

Nijedna zadaća nije neizvediva, to je naša dužnost i naša obveza! Hrvatska vojska to radi s ljubavlju, odgovornošću i predanošću”, naveli su u čestitci pripadnici HV-a i dodali: “Mi smo prisegnuli našim poginulim vitezovima, našem narodu, našoj Hrvatskoj da ćemo s ponosom i dostojanstvom kročiti našim putem. Svaki naš vojnik, mornar, pilot, dočasnik ili časnik, djelatni ili u pričuvi spreman je stati u obranu Hrvatske. Naša je čast služiti svojoj Domovini, naše zajedništvo i hrabrost naša je snaga u svim izazovima”, poručili su pripadnici Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Vukovaru položeni vijenci u povodu Dana oružanih snaga

Published

on

Izvor: Radio Vukovar

U povodu Dana oružanih snaga RH na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

“Danas, ujedno danas slavimo i Dan Hrvatske kopnene vojske koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ono što su naši branitelji dali svojim životima, to rijetko tko može dati. Oni su pokazali kako se djelima stvara i brani država”, kazao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenio je kako je Hrvatska vojska neraskidivo povezana s Vukovarom.

Penava: Korijeni Hrvatske vojske su u Vukovaru, tu je kupljeno vrijeme

“Upravo ovdje u Vukovaru su sami korijeni i počeci nastanka Hrvatske vojske, u onim vremenima kroz hrvatsku policiju pa Zbor narodne garde da bi se upravo u Vukovaru odigrala najteža bitka Domovinskog rata”, rekao je Penava.

Dodao je kako je otporom u Vukovaru kupljeno dragocjeno vrijeme da se u drugim dijelovima Hrvatske ustroje i naoružaju postrojbe Hrvatske vojske.

“Uvijek se treba sjetiti tih, pod navodnicima, malih ljudima i uvijek im treba pokloniti veliku pažnju i priznanje jer zbog njih uživamo blagodati hrvatske države”, rekao je Penava.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije