Snimaju nas sa svih strana: Na 90 lokacija stiže 75 kamera i 150 kućišta koje će vrebati

Nema više jesam – nisam, hrvatska policija pobrinula se da točno zabilježi brzinu kojom vozite svoj automobil i to na način da je pokrenula poslove za nabavku novih kamera.

Natječaj treba biti zaključen do kraja mjeseca, a do kraja godine na prometnicama bi se mogle naći i nove kamere. Pošlog vikenda u cijeloj Hrvatskoj zabilježeno je preko 1900 prekršaja prekoračenja brzine. Rekorder je u Brodsko-posavskoj županiji s 235 km/h.

“Brzina nekad i 10 do 20 može prouzročiti prometnu nesreću, a da ne govorim i o nekakvim prekoračenjima brzine gdje može doći i do malo težih prometnih nesreća”, rekao je Mario Šafran iz prometne policije.

Najbolja prevencija je očito novčana kazna. Za vozače koji vole brzu vožnju stižu loše vijesti iz Ministarstva unutarnjih poslova. Naime, raspisali su natječaj za nabavku novih kamera koje kontroliraju brzinu. Na 90 lokacija stići će 75 kamera i 150 kućišta koje će vrebati.

Uz to nabavit će se još ručni uređaji kao i oni za mjerenje brzine na tronošcu. Posebna pozornost bit će pridodana dvjema važnim prometnicama. Kamere i kućice postavit će se duž Podravske i Jadranske magistrale.

Samo lani na području cijele Hrvatske evidentirano je preko 73 tisuće prekšaja prekoračenja brzine. Policija se uglavnom do sad naslušala svakakvih izgovora.

“Neki svjesno neki nesvjesno, ali uvijek je izgovor da nije svjesno počinjen prekršaj. Iznenađujuće je da u zadnje vrijeme dosta vozača prizna i ne poriče svoje prekršaje, svjesni su posljedica”, zaključio je Mario Šafran.

Najniža kazna za brzu vožnju je 300, a najveća 15 tisuća kuna. Vozači mogu i u zatvor do 60 dana uhvati li ih policija da voze 50 kn/h brže nego je dopušteno, pišu Vijesti.rtl.