Snijeg posvuda prestao padati, problemi zbog vjetra u prometu

Snijeg koji je proteklih dana zatrpao Gorski kotar i Liku te prekrio dio unutrašnjosti Hrvatske posvuda je prestao podati, ali problemi su se nastavili, osobito na cestama koje su zatvorene zbog vjetra.

Dok je još u jedan sat poslije ponoći prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda snijeg padao umjereno na Medvednici, a slabo u Zagrebu, na Bilogori i na području Nove Gradiške, u dva sata poslije ponoći nije ga registrirala ni jedna od 42 postaje DHMZ-a.

U Hrvatskoj noćas prevladava oblačno i vjetrovito s najnižom temperaturom izmjerenom u 2 sata na Zavižanu od -9,3 Celzijeva stupnja. Na Puntijarci je izmjereno -5,6, u Pargu kod Čabra -5,3, na Plitvičkim jezerima -3,2, u Gospiću -2.9 i na Svetom Juri na Biokovu -1,7 stupnjeva C.

Hrvatski auto klub u izviješću o stanju na cestama u 2.20 h ističe da snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali da je olujni vjetar razlog zbog kojeg je za sav promet zatvorena dionica Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene. Zbog istih razloga samo je za osobna vozila otvorena autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, autocesta A7 Draga-Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, te Državna cesta 25 Gospić-Karlobag.

Zbog olujnog vjetra te zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i Lici nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto, kaže se.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. HAK vozače upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog jakih udara vjetra i stvaranja snježnih zapuha mole se svi sudionici u prometu da smanje brzinu i povećaju opreznost na svim cestama kroz Gorski kotar, kaže se u izviješću o stanju na cestama.

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje javili su u četvrtak poslijepodne da su na zahtjev župana Ličko – senjske županije pripadnici Oružanih snaga angažirani kao ispomoć operativnim snagama civilne zaštite u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. Na području grada Gospića angažirano je 28 vojnika i jedan stroj, na cesti Kosinj – Perušić 31 vojnik i četiri stroja, na području općine Donji Lapac 40 vojnika i četiri stroja te kod Korenice 20 vojnika. (H)