Video/Snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru, problemi u prometu

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, u većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše. Za kamione i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri te obrnuto.

Tijekom nedjelje bit će oblačno s kišom, a u gorju sa snijegom uz stvaranje snježnog pokrivača. Glavnina kiše u unutrašnjosti će pasti u prvom dijelu dana kada i u nizinama lokalno može biti susnježice. Na Jadranu, osobito u Dalmaciji, ponegdje i izraženiji grmljavinski pljuskovi. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita i orkanskim udarima, a na srednjem i južnom će umjereno do jako jugo postupno okretati na jaku buru. Temperatura zraka između 5 i 8, u gorju od 0 do 3 °C. Na Jadranu od 8 °C mjestimice na sjevernom dijelu do 16 °C na južnom, ali će i tamo potkraj dana osjetno osvježiti.

Tijekom ponedjeljka će biti djelomice sunčano, a oblačnije uz još mjestimičnu kišu bit će još uglavnom priijepodne na južnom Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Najniža temperatura od -3 do 1, na Jadranu 2 do 7, a najviša dnevna većinom između 5 i 10 °C, u gorju i niža.

Snijeg stvara probleme u prometu
Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, u većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše. Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva te staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) između Zdihova i Rijeke. U priobalju puše jak vjetar, mjestimice sa olujnim udarima. Mogući su odroni.

Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri te obrnuto.

Za sve skupine vozila zatvorene su: dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila, uz obaveznu zimsku opremu, je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog-DC50 i DC27 );
DC218 Užljebić-Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica;
dionica Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8);
Paški most;
DC27 Gračac-Zaton Obrovački;
DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na dionici autoceste A7 Draga-Šmrika, Krčkom mostu i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I i II. skupina).

Posted by Zoran Jelinic on 25. studenoga 2017

Facebook/Zoran Jelinić