Snijeg okovao Hrvatsku, u Lici ga napadalo preko 80 cm

Ilustracija

U Lici i Gorskom Kotaru protekle noći u nekim područjima palo je i do 30 centimetara novog snijega i sada ga, primjerice, u Delnicama ima čak 86 centimetara. Snježni pokrivač imaju gotovo svi gradovi u unutrašnjsti, a ima ga malo i u Slavoniji.

Prema podacima od 7 sati, najviše snijega ima na Zavižanu – čak 178 centimetara.

Što se gradova tiče, rekorder su Delnice s 86 centimetara a potom slijede: Parg-Čabar 75 cm, Ogulin 58 cm, NP Plitvička jezera 57 cm, Otočac 53 cm, Gospić 52, Slunj 47, Karlovac 25 cm, Hrvatska Kostajnica 21 cm i Zagreb-Maksimir 10 cm.

Prema prognozi DHMZ-a, tijekom srijede bit će pretežno oblačno, povremeno s oborinom. Na Jadranu kiša, u Dalmaciji mjestimice i obilnija uz moguću grmljavinu. Na kopnu većinom susnježica i snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, osobito u gorskim krajevima. Moguća je i kiša koja se smrzava na tlu, ponajprije ujutro u gorskim predjelima i Slavoniji.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, u Dalmaciji jako i olujno jugo, poslijepodne u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, prijepodne na udare i olujna. Najviša dnevna temperatura između -1 i 3, u istočnim krajevima i na Jadranu uglavnom između 7 i 13 °C.

Tijekom četvrtka bit će unutrašnjosti pretežno, a na Jadranu promjenljivo oblačno. Povremeno slabe oborine, na Jadranu kiša, a u unutrašnjosti susnježica i snijeg. Poslijepodne na sjeverozapadu moguće djelomično razvedravanje.

Vjetar slab, na istoku do umjeren sjeverozapadni, a na Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, u početku na jugu jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između -3 i 2, na Jadranu od 3 do 8, a najviša dnevna od 0 do 5, na Jadranu između 9 i 12 °C.

Snijeg i olujni vjetar stvaraju probleme u prometu
Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera. Obilazak za ostale skupine (osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama) je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3), javja HAK.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (i. skupina).

Snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru, sjevernom dijelu Hrvatskog primorja te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a po mokrim i skliskim kolnicima od kiše vozi se u Istri, Dalmaciji i dijelu Slavonije. Na širem području Gračaca pada ledena kiša. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Zimski su uvjeti te je zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obvezna zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2, državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Rijeke, autocestu A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Maslenica i državnu cestu DC1 na dionici Trakošćan-Krapina- Zaprešić-Jastrebarsko-Karlovac-Grabovac-Udbina-Gračac-Knin i autoceste A7 između GP Rupa i čvora Diračje, A2 Zagreb-Macelj između čvorova Jankomir i Trakošćan te A4 Goričan-Zagreb između čvorova Breznički Hum i Goričan (do GP Goričan i mosta Mure-stari GP Goričan).

Trenutno nema prohodne ceste za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno.

Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema:

A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2
A7 između GP Rupa i čvora Diračje
DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje- Kikovica (Rijeka)
DC 8 G.P Pasjak-Rupa-Matulji
DC32 Prezid-Delnice
DC42 Stubica (D3) – Vrbovsko-Ljubošina
DC203 Brod na Kupi – Delnice (D3)
DC305 Parg–Čabar
DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica D8-Meja
ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak;
ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk;
ŽC5062 Lič-Lukovo;
ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine;
ŽC5030 Platak-Kamenjak;
ŽC5110 Krmpote-Alan,
ŽC5062 Bribir-Lukovo;
ŽC5094 Breze-Stalak;
i ostale županijske i lokalne ceste na području Čabra, Delnica i Vrbovskog.